Meer dan 2.000 personen binnenland gevaccineerd

“Het is nog niet wat het moet zijn, maar we zien dat de bereidwilligheid om te vaccineren aan het veranderen is. De bereidwilligheid moet groter worden. Nu is dat wel een beetje meer, omdat er de afgelopen week ook is gevaccineerd en we gaan door,” zegt Maureen van Dijk-Wijngaarde, onderdirecteur Medische Zaken van de Medische Zending (MZ) in gesprek met Suriname Herald.
Tot en met 11 september waren in het binnenland ongeveer 2.200 personen ingeënt tegen COVID-19. De MZ heeft al gevaccineerd in de gebieden Powakka, Brownsweg, Pikin Saron, Bigi Poika, Stoelmanseiland, Lebi doti, Klaaskreek en Debike.
Er worden volgens Van Dijk-Wijngaarde weer informatiesessies gehouden, omdat de informatie via bijvoorbeeld persconferenties en websites de binnenlandbewoners niet bereikt. Dit is volgens Van Dijk-Wijngaarde de reden om de gebieden weer in te trekken. De informatiesessies van de Medische Zending worden ook gehouden in de lokale taal.
Te Drietabiki aan de Tapanohony is er een aanvang gemaakt met het vaccineren. Op 25 september kunnen personen zich nog aanmelden om te vaccineren.
Aan de Brokopondolaan in Paramaribo zullen er dit weekend bij het Centrum Haarchirurgie personen gevaccineerd worden. “We hebben gekozen hiervoor, omdat dit een strategie is om de influencers die in Paramaribo wonen, in te zetten. Want het binnenland wordt heel erg beïnvloed door Paramaribo. Vanuit Paramaribo worden de mensen in het binnenland beïnvloed door negatieve berichten over de vaccins vandaar dat we ervoor hebben gekozen om het ook op deze manier te doen om voor dergelijke locaties te kiezen. De MZ wil deze manier gebruiken om influencers van correcte informatie te voorzien,” geeft Van Dijk-Wijngaarde aan.
Een andere reden waarom er gekozen wordt voor de salons en kapperszaken is, dat de mensen zo lang daar zitten en worden al die tijd blootgesteld aan heel veel informatie over de vaccinatie. Deze informatie gaat ook richting binnenland.
De MZ zal op 28 september wederom vaccineren te Powakka en Tibiti. Op 1 oktober te Tumatu en Langatabiki en 5 tot 11 oktober te Sarakreek en weer Lebi doti en op 8 oktober gaan we weer te Brownsweg, meldt Van Dijk-Wijngaarde.
Simone Awanna