Het project “Autisme en Dyslexie”, opgezet door Kompas en gesteund door de provincie West-Vlaanderen en Belvosur, heeft het afgelopen jaar tastbare, blijvende verbeteringen gebracht in de ondersteuning van kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen in Suriname. Dankzij het project konden meer dan tien kinderen met autisme of dyslexie hun plek behouden in het reguliere onderwijs – een mijlpaal voor inclusief onderwijs in het land.
Gedurende het project zijn ouders, leerkrachten en leerlingen op verschillende manieren ondersteund. Er werden trainingen gegeven, toolkits ontwikkeld en vrijwilligers opgeleid. In het bijzonder zijn duurzame samenwerkingen ontstaan met de dyslexie-oudervereniging en het autisme ouderplatform, die beide een actieve rol blijven spelen in de ondersteuning van kinderen én het versterken van ouderbetrokkenheid.
Op zaterdag 5 juli vond een feestelijk moment plaats: aan het Autisme Talentontwikkelcentrum (ATOC) werden 15 toolkits overhandigd aan voorzitter Caroll Heuvel, en 15 aan Amanda Sheombar, voorzitter van de dyslexievereniging. Deze toolkits bevatten onder andere dyslexiepennen, hulpkaarten, en sensorisch materiaal zoals fidgets en therapy putty – hulpmiddelen die het volgen van regulier onderwijs voor kinderen met autisme en dyslexie aanzienlijk vergemakkelijken. De partnerorganisaties, ATOC en de dyslexievereniging, zijn na de overhandiging verantwoordelijk voor het beheer van de toolkits en de inzet ervan binnen het onderwijs.
Een unieke kracht van het project was de inzet van stagiaires Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool (Antwerpen), die leerkrachten coachten en zowel in de klas als thuis ondersteuning boden. Door deze samenwerking zijn leerkrachten nu beter toegerust om zelfstandig met de hulpmiddelen en strategieën uit de toolkit te werken.
Vanuit het project zijn nieuwe, blijvende initiatieven ontstaan:
een psycho-educatieprogramma voor jongeren met autisme (8–16 jaar);
een online scholingsplatform voor opvoeders, leerkrachten en begeleiders;
structurele samenwerking met de Anton de Kom universiteit en de ouderplatforms.
Hoewel het project nu formeel is afgerond, wordt het werk voortgezet. Dankzij partners als de Anton de Kom Universiteit, het Autisme Talentontwikkelcentrum, het ouderplatform en de dyslexievereniging blijven kinderen met autisme en dyslexie ook in de toekomst beter ondersteund in het onderwijs. Kompas reist eind augustus naar België om de samenwerking met Thomas More structureel te maken.
- Reactie op: Brunswijk moet aftreden…..
- Gewapende overvallen achter elkaar in Paramaribo en Wanica..
- Kabinet houdt kaken stijf over vragen rond gelekte missives…..
- Dyon Denswil: ‘Ik heb Rotterdam Ahoy van mijn saus laten pr…..
- Buurman verwondt dronken man met ’tjap’ na woordenwisse…..
- Kabinet president richt pijlen op lek en media; zwijgt over…..
- Missives, miljoenen machtswellust..
- ‘Constitutioneel Hof dreigt slachtoffer te worden van polit…..
- Gewapende overval aan Lalawweg..
- Kabinet President stelt onderzoek in naar lek vertrouwelijk…..
- Kanhai: “Santokhi moet strafrechtelijk vervolgd worden”..
- Kersten stapt in havenproject Comport met 50% aandeel..
- Rover mishandelt en berooft vrouw in woning..
- Gekozenen aanvaarden bij CHS resultaat verkiezing..
- Ursila Antoinette Stena-Maarbach..
- Economische gijzeling..
- NDP-assembleelid Jones: “Wij sluiten niemand uit”..
- Acht jaar cel en SRD 50.000 boete geeïst voor cokemokkel vi…..
- Netanyahu’s aanval op Iran – strategisch keerpunt of politi…..
- Zware metalen en zwangerschapsuitkomsten: Sheila Kort promo…..
- Financieel adviseur Karamat: RVI-programma ‘levensgevaarlij…..