Meer bereik met verfilming ‘Keemaya and the Beach’

07/04/2021 16:30 – Terence Oosterwolde

Mama Andressa Hunsel (r) met haar grootste inspiratiebron, dochter Thangey Miracle. : Andressa Hunsel  
PARAMARIBO – “Ik ben dankbaar voor ‘no, no, no’, want het heeft me creatief gemaakt. Het heeft me ertoe gedreven de film te maken.” Woensdag wordt een speciale dag voor de Surinaamse auteur Andressa Hunsel-Ambrose: haar verfilmde boek ‘Keemaya and the Beach’ gaat namelijk in première op ATV en STVS. Vanaf donderdag zet ze de 2D-animatiefilm over sikkelcelziekte online op diverse socialemediakanalen.
Eind juli 2020 maakte Hunsel-Ambrose haar debuut als schrijver met het semi-autobiografische boek ‘Keemaya and the Beach’, waarvan haar dochter Thangey Miracle de grote inspiratiebron is. Het is ‘overal’ in de wereld te krijgen, op 33.000+-plekken, vooral online. “Dat is heel mooi om te zien”, geeft ze toe in gesprek met de Ware Tijd.
Haar pennenvrucht is ook enorm aangeslagen in Afrika, waar miljoenen kinderen leven met sikkelcelanemie. Vooral in Uganda is de interesse groot. Met een lokale publisher werkt ze daarom eraan om het boek betaalbaar voor eenieder te maken. Het ministerie van Gezondheid van Uganda was na een presentatie verkocht en wil inkomen.
Maar dat is niet alles. Op 15 april wordt de Andressa Hunsel Library geopend in het Afrikaanse land. “Het is echt zo ja”, vertelt de auteur duidelijk nog onder de indruk. En dan down-to-earth: “Het boek is een klein, simpel gebaar om een handje te helpen. En dan hoor je maandag dat het logo voor de bibliotheek is goedgekeurd.” Er valt een stilte, alsof het nu begint te dagen. … “Wow het is echt! Dit krijg je als cadeau voor een klein gebaar.”
Maar hoewel het goed verloopt met het boek is er toch een pijnpunt: de prijs. “Dertig US dollar is met de koers in Suriname al gauw SRD 600. Ook in bijvoorbeeld Afrika was er een issue met de prijs.” En omdat ze het boek niet heeft uitgebracht om rijk te worden, maar om het bewustzijn rond sikkelcelanemie te verhogen, vond ze dat er een oplossing moest worden gevonden.
Er volgden wat ze noemt “minder leuke discussies met haar publisher”, maar die hield het been stijf en wilde niets horen over een prijsverlaging. “Dat heeft me creatief gemaakt. Ik ben dankbaar voor de ‘no, no, no’.” Het werd ‘wan ogri tyari wan bun’ en gedreven door het innerlijke stemmetje ‘je moet iets anders doen’ kreeg het idee voor de verfilming steeds meer gestalte. “Een film is toch wel anders dan het boek … het is available voor eenieder all over the place”, verklaart de auteur.
De 2D-film komt na de primeur voor Suriname vervolgens op YouTube, Facebook en Instagram. “Iedereen kan het daardoor zien en het is gratis.” In de verfilming ging vier maanden zitten, vanaf de dag dat er werd gestart met het schrijven van het script. Opnieuw vond ze in Kevin van ’t Kruys, kinderarts van haar dochter, een grote hulp. Net als bij het tot stand komen van haar boek vervulde hij een cruciale rol.
Hunsel-Ambrose weet nu al wat ze hierna wil doen. “Meer filmpjes!” klinkt het resoluut op de vraag ‘what’s next?’ “Het is zoveel leuker.” Ze geeft zichzelf en de animatiefilm twee tot drie maanden waarna ze denkt de keus te maken – boek of film – voor haar volgende project. In elk geval is het verhaal al af.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname