Tekst en beeld Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — Patrick Wong staat op een bescheiden afstand te kijken naar het optreden van One Chance Brassband bij de stand van Remelga’s Café bij Wakapasi. Het luidt de laatste activiteit van de Franse Dagen in Paramaribo in. “Dit is mijn eerste activiteit van deze reeks dagen. Ik heb speciaal op Facebook gekeken om dit toch nog mee te kunnen maken, want door de week heb ik geen tijd”, vertelt Wong genietend van het muziekspektakel tegen de Ware Tijd.
Hij heeft de Franse nationaliteit, maar heeft nooit eerder de behoefte gehad naar Frans-Guyana of Frankrijk te vertrekken. “Mijn moeder is in een Franse stad geboren en ze heeft haar nationaliteit aangevraagd een aantal jaren terug. Ze heeft het gehad en toen ze in Suriname kon aantonen dat ze Frans was, heeft ze het paspoort gehad en ook onze nationaliteit geregeld. Mijn broer en zus zijn daardoor ook Frans, net als ik. Ze is dood nu en mijn vader ook”, vervolgt Wong zijn relaas.
“Mensen willen meer leren over Frans-Guyana en Frankrijk”
Persattaché Saïda Veldbloem-Tuinfort
Niet leuk
Hij wil zich, nu hij de veertig is gepasseerd, wel verdiepen in de Franse cultuur en het land. “Suriname is niet leuk meer”, zegt hij luid om het geluid van de brassband te overstijgen. “Alles is duur en met mijn Frans paspoort kan ik reizen”, aldus Wong. Genietend kijkt hij naar het spektakel en zegt ook te zullen blijven voor het Franse dansfeest dat daarna volgt.
Er is veel volk op de been om deze laatste activiteit van de Franse dagen in Paramaribo mee te maken. Voor de pétanque (frans balspel), dat net vóór het dansfeest zondagmiddag werd gespeeld in de Palmentuin, was er ook wel wat belangstelling.
Saïda Veldbloem-Tuinfort, persattaché van de Franse ambassade in Suriname, loopt zichtbaar genietend op en neer. Ze zegt dat dit wel het beeld is de afgelopen week. “Op basis van het aantal bezoekers kan ik zeggen dat de belangstelling voor de Franse dagen toeneemt. Mensen willen meer leren over Frans-Guyana en Frankrijk.”
De Franse dagen begonnen op 29 oktober met een presentatie over het ruimtevaartcentrum in Kourou. “Bij die eerste dag al waren er veel mensen en ze hebben veel vragen gesteld. Zelfs kleine kinderen stelden vragen en dat vonden we mooi.” Ook het toneel en de korte Franse films trokken boven verwachting veel bezoekers.
Bij de fietstocht die zaterdag werd gehouden, was de toename heel duidelijk te meten. “Het eerste jaar hadden we tachtig participanten, vorig jaar honderd en dit jaar 120. Ik denk dat we volgend jaar moeten rekenen op 150”, zegt Veldbloem-Tuinfort.
Meer weten
Ze spoort mensen aan om gebruik te maken van deze soort activiteiten om meer te weten over Frans-Guyana, dat eigenlijk Europa net naast Suriname is. “Ik ben opgegroeid in Frans-Guyana en ik ben veel naar deze soort activiteiten gegaan. Het is een meerwaarde als je dat doet.”
De Franse ambassade heeft ook geprobeerd om de Franse taal deel te maken van het formeel onderwijs in Suriname met een pilot op de Kangoeroeschool, maar de docenten daarvoor zijn nog niet gevonden. “Maar het is een doorgaand proces. De ambassadeur is daar nog mee bezig, want het is een mooi project”, legt Veldbloem-Tuinfort uit.
De Franse dagen in Paramaribo zijn onderdeel van de culturele diplomatie om de Franse cultuur, kunst en actualiteiten te leren kennen.
- Meteodienst: Kans op sterke windstoten..
- Snelle actie brandweer voorkomt brand bij commissariaat Noo…..
- Israel genocide tegen de palestijnen in Gaza..
- GAZA-Israël Genocide...
- CLO wants to hold discussions with the government..
- Column: Chan koestert 1 baby, terwijl anderen creperen..
- Mac Andrew probeert problemen op BIZA op te lossen..
- Surinaamse diaspora krijgen ‘centraal loket’ voor verbeterd…..
- Vuilophaal opnieuw stilgelegd..
- Grote vraag naar auto’s van Rudisa Motors NV..
- Brunswijk wil aanpak situatie gevangenis Santo Boma..