‘Onze schulden bedragen nu bijna SRD 10 miljoen’
Tekst Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — De ligdagtarieven in de ziekenhuizen zijn per 1 januari met ongeveer 300 procent verhoogd. Dat zou voor deze instellingen betekenen dat zij langzaam uit het schulden dal kunnen klimmen, maar voor de Medische Zending (MZ) geldt deze verlichting niet. De organisatie start het jaar met een schuld van ongeveer SRD 10 miljoen en dat frustreert de dienstverlening enorm.Herman Jintie, directeur van MZ sinds 2018, kijkt met een bezwaard hart naar de toekomst. “De organisatie heeft voor het tweede, derde en vierde kwartaal van 2024 geen subsidie voor exploitatiekosten ontvangen. We hebben slechts een deel van de aangevraagde subsidie voor exploitatiekosten voor het eerste kwartaal ontvangen”, legt Jintie uit.
SubsidieIn harde cijfers komt dat neer op SRD 6 miljoen van de op de begroting goedgekeurde 20 miljoen. Dat is iets minder dan 30 procent van het benodigde geld om te kunnen werken. “Voor wat de subsidie voor exploitatiekosten betreft is de situatie nog nooit zo erg geweest”, zegt Jintie.MZ exploiteert achtenvijftig centra voor primaire gezondheidszorg in het Surinaamse binnenland. Vooral in afgelegen gebieden is het moeilijk om te komen doordat de kosten voor transport via de boot en soms met het vliegtuig heel hoog zijn. MZ is een eerstelijnsgezondheidsorganisatie die met voorlichting en gezondheid bevorderende activiteiten haar gemeenschappen gezond probeert te houden.
Vanwege de aard van de organisatie vindt Jintie dat de overheid geen woord houdt. “Als de overheid zegt dat heel veel aandacht aan preventie wordt gegeven zou zij juist wel het werk van MZ beter moeten waarderen en positioneren.” De organisatie is van mening dat een gezond volk beter bijdraagt aan de ontwikkeling van het verzorgingsgebied. Aan zieke mensen heeft het land niets.
KostenverhogendDoor de enorme droogte die vooral in de laatste maanden van 2024 te voelen en te merken was, zijn de prijzen voor levensonderhoud in het binnenland ook enorm gestegen. Dat betekende dat ook personeelsleden van MZ die bij de poli’s werken in het binnenland meer moesten betalen voor lokaal aangekochte producten. Echter deze gezondheidsassistenten komen niet in aanmerking voor de toelagen die de verpleegkundigen ontvangen en die nu geïncorporeerd zullen worden in het ligdagtarief van de ziekenhuizen. Maar volgens Jintie hebben ze daar zeker ook recht op. Hij zegt dat ook MZ te maken heeft gehad met wegtrekken van deskundig personeel. “Het heeft een grote impact op de organisatie en beïnvloedt ook onze dienstverlening.”
Geen gratis condoomsDe verschillende instituten die bezig zijn met het vraagstuk seksuele gezondheidszorg, reproductieve rechten en hiv-behandeling en preventie merken op dat er een enorme toename is van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. MZ kon in 2024 echter minder doen aan het voorkómen van deze aandoeningen bij haar doelgroep. “In 2024 waren er geen gratis condooms beschikbaar vanuit de instanties voor MZ. We zouden ze zelf moeten kopen. Maar omdat we geen geld hadden door gebrek aan subsidie hebben we dat niet kunnen doen om te verstrekken. De winkels in het binnenland verkopen wel condooms, maar u weet wat er gebeurt als mensen ze moeten kopen”, zegt Jintie veelbetekenend.
Hij benadrukt dat MZ vooral veel tijd besteedt aan voorlichting. “Dat kost geld, maar als je het goed doet bespaart het de overheid geld omdat ziekenhuiszorg altijd duurder is.” In een nieuwsbericht van Suriname Herald ontvouwde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan het eind van het jaar dat de overheid van plan is om in 2025 nieuwe financieringsmogelijkheden te onderzoeken voor gezondheidsinstellingen. Met extra aandacht voor de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst, om hen beter te ondersteunen en financiële problemen te voorkomen. MZ klaagt al sinds begin 2024 over de benarde en desastreuze situatie waarin de organisatie zich door gebrek aan commitment van de overheid bevindt.-.
- Familie Bouterse spreekt dank uit na afscheid Desi Bouterse..
- Juliana Gangaram Panday – Ramdhani..
- Juliëtte Magdalena Esajas..
- Vrachtwagenchauffeur komt om het leven..
- Wayne Telgt gekozen tot voorzitter OBS..
- Janiek Pomba verlengt ‘patent’ op Bigi Broki Waka..
- Wie bepaalt of het hoofdstuk Bouterse is afgesloten?..
- WEERSEXTREMEN BINNENLAND..
- VAN 2024 NAAR 2025..
- Beknopt..
- Regering werkt aan ‘Royalty’s voor Iedereen’-programm…..
- SANERING SUCCESVOL..
- Janiek Pomba winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Ook militaire kapel ontvangt muzieknotenboek OHM..
- Toename van HMPV-besmettingen in China roept herinneringen …..
- Kanhai: “De geschiedenis zal Desi Bouterse vrijspreken”..
- Wageningen kampt opnieuw met medicijntekort..
- Man doodgeschoten op goudconcessie in Brokopondo..
- Woordenwisseling worstman en klant eindigt in schietpartij..
- HET JAAR VAN KEUZES..
- 21ste editie van Bigi Broki Waka trekt weer enorm veel deel…..