Medisch wonder: Siamese tweeling door zeldzame operatie van elkaar gescheiden

Een jaar lang leefden ze rug aan rug, zonder elkaar te kunnen zien. Maar nu hebben twee Siamese tweelingzusjes uit Israël elkaar voor het eerst in de ogen kunnen kijken, nadat ze met succes geopereerd werden aan hun samengesmolten achterhoofdjes.
Het ging om een uitzonderlijke en complexe ingreep, die nog maar twintig keer eerder werd uitgevoerd over de hele wereld. De operatie vond plaats in het Soroka Medical Centre in Israël en duurde meer dan twaalf uur.
Maandenlang was de ingreep voorbereid en volgens het ziekenhuis waren er tientallen experts bij betrokken. “Dit was een zeldzame en complexe operatie die voor de eerste keer in Israël werd uitgevoerd”, zegt Mickey Gideon, pediatrisch neurochirurg en hoofd van het team dat de operatie uitvoerde.
HerstelOp een foto die zondag werd vrijgegeven, zijn de meisjes te zien terwijl ze elkaar eindelijk aankijken, hun hoofdjes nog in het verband. Hun namen zijn niet bekendgemaakt. “Ze herstellen voorspoedig”, aldus Eldad Silberstein, het hoofd van de afdeling plastische chirurgie van het Soroka Medical Centre. “Ze ademen en eten zelfstandig.”
Algemeen Dagblad