Mediahuizen brengen recente cyberdreiging onder aandacht van president

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi heeft vertegenwoordigers van mediahuizen in Suriname woensdag beloofd dat de regering met Meta/Facebook contact zal maken over acties die het bedrijf heeft getroffen tegen gevestigde lokale mediabedrijven. Hij deelde de bezorgdheid van de mediahuizen die enorme beperkingen ondervinden op social mediaplatformen, vooral Facebook.

Het gesprek vond plaats in bijzijn van het hoofd van het Directoraat Nationale Veiligheid en medewerkers van het Suriname Cyber Security Incident Response Team (Surcsirt) en het digitaal overheidsplatform e-gov. Bij dit onderhoud was ook het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten aanwezig.
Erkende mediahuizen
Maandag deze week luidde een aantal mediahuizen de alarmklok nadat Meta/Facebook sancties tegen hen had getroffen, omdat ze naar verluidt de community regels van Facebook zouden hebben geschonden. Tijdens een persconferentie werd aangegeven dat verschillende mediahuizen kampen met massale rapportages van eenvoudige onschuldige nieuwsberichten bij Facebook. Ze wezen op de massale rapportage van hun content, wat hun werk ernstig belemmert. Zonder deugdelijke verificatie verwijdert Facebook vervolgens deze nieuwsartikelen en ’s van hun Facebookpagina’s en dreigt met sancties tegen de mediabedrijven. Enkele dagen geleden kreeg nieuwssite Starnieuws een ban opgelegd en mag een maand lang geen live-uitzendingen streamen via Facebook.
Santokhi zei tijdens de ontmoeting met de mediawerkers dat de regering in contact zal treden met Meta/Facebook. Het doel is om een lijst van geaccrediteerde mediahuizen samen te stellen en deze door te geven aan Meta/Facebook, zodat die mediahuizen erkend worden als gevestigde mediakanalen in Suriname. “Deze kwestie is een nationale zaak”, aldus het staatshoofd, die aangaf dat ook andere organisaties en personen in Suriname slachtoffer zijn van deze kwestie.
Melding vanuit Suriname
Het staatshoofd spreekt van “een ernstige situatie” en benadrukte dat Suriname niet het enige land is dat te maken heeft met cybercriminaliteit. Ook andere landen ervaren soortgelijke bedreigingen. Hij wees erop dat naar mate de wereld zich verder ontwikkelt cyberaanvallen frequenter worden. Vishmohanie Thomas, hoofdredacteur van nieuwssite ‘Suriname Herald’ zei dat de mediahuizen ook te kampen hebben met hackaanvallen; social mediakanalen en e-mailadressen van mediabedrijven worden gehackt en overgenomen door derden.
Daarnaast worden normale nieuwsartikelen massaal gerapporteerd, wat leidt tot waarschuwingen en beperkingen op social media, vaak zonder duidelijke reden of gerechtvaardigde basis. Deze aanvallen treffen zowel mediabedrijven, prominente figuren als gewone burgers.
Onderzoek van de getroffen mediahuizen heeft uitgewezen dat de massale klachten over hun content vanuit Suriname bij Meta/Facebook worden gedropt. Dat heeft ook de vertegenwoordigers van Meta/Facebook aan hen doorgegeven. Volgens een vertegenwoordiger van Surcsirt zijn sinds de ontdekking van grote olie- en gasvelden voor de Surinaamse kust in januari 2020 cyberaanvallen richting Suriname toegenomen. Die zijn niet alleen gericht op de media, maar ook op het bankwezen. Hij bevestigde dat de massale rapportage van mediaberichten op social media serieus moet worden aangepakt.