Medewerkers Surpost: ‘Unu no man moro’

18/08/2020 00:00 – Amanda Palis
Enkele ontevreden medewerkers van Surpost maandag bij het Franklin Essed-gebouw. :  
PARAMARIBO – Ondanks dat het protest van Stephano ‘Pakittow’ Biervliet maandag op het laatste moment is afgeblazen, waren enkele medewerkers van Surpost toch bij het regeringsgebouw aan de dokter Sophie Redmondstraat waar het kabinet van de vicepresident is gevestigd. Volgens Walter Uiterloo, voorzitter van de Dienst der Posterijen Werknemersorganisatie, hebben zij gebruik gemaakt van de gelegenheid om aandacht te vragen voor maanden durende problemen bij het bedrijf.
“We zijn moe! Unu no man moro. We hebben al voordat deze regering aantrad aandacht gevraagd voor onze nijpende situatie maar tot nu toe hebben we geen verandering gemerkt. Volgens onze arbeidsovereenkomst moeten wij elk jaar in juni onze gratificatie ontvangen, maar de directeur weigert deze uit te betalen.”
De bondsvoorzitter zegt dat directeur John Power “tal van niet valide redenen hiervoor geeft”. Zo stelt hij dat door Covid-19 het bedrijf geen inkomsten heeft gehad. Een andere reden is dat Surpost geen winst heeft gemaakt en dan weer heet het dat het ministerie van Financiën geen geld heeft overgemaakt. “Maar als we kijken naar onze overeenkomst heeft het uitbetalen van gratificatie geen enkel verband met deze redenen. Het staat er en moet worden betaald”, vindt Uiterloo.
De directeur heeft volgens de bondsvoorzitter werknemers eind juli gezegd dat hun salaris is ingekort. “Omdat wij hebben gestaakt is het ‘no work, no pay’-principe toegepast. De directeur noemt de staking onrechtmatig. Maar dat mag alleen de minister van Arbeid of de rechter beslissen en dat hebben wij de directeur dan ook in een brief laten weten. Het kan toch niet dat medewerkers aan het eind van de maand netto SRD 60 hebben meegekregen? Hoe moeten ze dan leven?”
Een ander heikel punt is dat Power nog aanzit als directeur. “We zijn sinds 2013 bezig dit aan aan te vechten omdat het een directeur is die het bedrijf kapot heeft gemaakt met zijn beleid. De medewerkers zijn daar de dupe van. Daarom hebben wij dit moment aangegrepen om ook hiervoor aandacht te vragen.” De vakbondsman doet een beroep op de raad van commissarissen van Surpost en het ministerie van Arbeid om hieraan aandacht te schenken. “We gaan door tot er verandering komt, want het moet eens ophouden”, aldus Uiterloo.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname