Medewerkers BOG dienen klacht in tegen collega

17/11/2020 07:59 –

Tijdens een persconferentie vorige week toonde Franciscus van Hetten de namen van (ex)medewerkers van BOG die volgens hem een kartel vormen. :  
PARAMARIBO – Medewerkers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg(BOG) die donderdag voor corruptelingen zijn uitgemaakt door collega Franciscus van Hetten hebben een klacht tegen hem ingediend bij de politie. De mensen voelen zich geschaad in hun eer en goede naam en wensen dat er een onderzoek komt naar de juistheid van de informatie. Dit bevestigt BOG-directeur Radjesh Ori tegenover de Ware Tijd.
Tijdens een persconferentie heeft Van Hetten, sectiechef van de afdeling Gebouwen en Installaties, benadrukt dat medewerkers de instelling voor grote geldbedragen hebben benadeeld in de afgelopen periode. Hij noemde de naam van Duncan Noter, ex-onderdirecteur Administratieve Diensten, en de persoon die nu in deze functie zit. “Het gaat flink mis bij het BOG en ik vraag dat zaken goed worden onderzocht”, zei Van Hetten. Hij beweerde bewijsmateriaal te bezitten.
Volgens hem worden deze corruptieve zaken nog steeds in stand gehouden door dezelfde mensen. Van Hetten zegt dat hoewel Noter niet meer fysiek aanwezig is, de misstanden doorgaan. Het BOG wordt volgens de klokkenluider voor extreme bedragen benadeeld door de ‘kartelvorming’ die door de ontheven functionaris is gecreëerd. “In feite wilde ik me niet bemoeien met een aantal dingen. Maar later was ik genoodzaakt dat te doen omdat bleek dat het BOG alleen al aan het uitbesteden van werken ongeveer SRD 4.5 miljoen per jaar uitgaf. Het lijkt alsof er een kartel functioneert bij het BOG.”
Volgens hem worden vooral vrienden en familie van betrokkenen bevoordeeld. Er zouden meerdere kundige medewerkers van het BOG zijn ‘uitgeschakeld’ omdat ze zich niet wilden onderwerpen aan het gezag van het ‘kartel.’ Van Hetten noemt leidinggevenden van cruciale afdelingen zoals Agenda, Personeelszaken, Financiële Zaken en Interne Controle. “Hij heeft toen alles naar zich toegetrokken en de afdelingen uitgeschakeld en liet zich niet controleren”, zegt de klokkenluider, doelende op de ontheven onderdirecteur.
Van Hetten zegt dat er twee keer is ingebroken in het magazijn van het BOG waarbij er waardevolle spullen zijn weggenomen door een medewerker. Hoewel dit bekend is bij de leiding wordt niet tegen betrokkene opgetreden omdat hij de partner is van één van de mensen in de top van het BOG. Daarnaast is er volgens Van Hetten sprake van nepotisme. “Laten ze mij komen tegenspreken met bewijzen”, daagt hij zijn collega’s uit.
Van Hetten zegt dat sinds hij de misstanden heeft gemerkt in 2002, hij meerdere brieven heeft geschreven naar opeenvolgende ministers van Volksgezondheid. Uit op de persconferentie getoonde documenten blijkt dat hij in augustus nog minister Amar Ramadhin heeft geschreven, maar tot een diepgaand onderzoek is het niet gekomen. De bewindsman heeft wel doorlichting binnen niet al te lange tijd beloofd.
Waarnemend directeur Ori vindt het onvoorstelbaar dat Van Hetten deze uitlatingen heeft gedaan. “Dat is wel erg; het is verschrikkelijk. Dit kan niet. Ik kan me niet voorstellen dat iemand gewoon op staat en dingen begint te roepen in de media”, ergert de directeur zich. Hij wijst erop dat de schade die betreffende collega’s nu lijden niet gemakkelijk is weg te werken. “Ook al zegt hij morgen sorry; het kwaad is al geschied.”
Ori benadrukt dat de beschuldigingen hem vreemd voorkomen. Indien die bewijzen er zijn heeft hij graag dat Van Hetten die aan de politie overhandigt. Ori: “Ik ga nu niet oordelen maar als hij de mensen zomaar heeft beklad mag dat niet onbestraft blijven.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname