Maya Parbhoe staat als 21ste kandidaat op de NPS-lijst voor de verkiezingen van 25 mei. Echter, ze wil slechts één ding en dat is president worden, de corruptie bestrijden en Suriname tot een ‘Bitcoinland’ maken. Haar imago als zelfverzekerde vrouw heeft een gevoelige – zo niet fatale – knauw gekregen door de publicatie in het Bitcoin Magazine, dat de handel en wandel van haar onderzocht. En het portret neerzet van een manipulatieve persoonlijkheid die niet is wie ze zegt en bovendien mensen veelvuldig heeft bedonderd. De Ware Tijd zet de hoofdlijnen uit het zeer uitgebreide onderzoek van de hand van journalist Frank Corva op een rij.
Bitcoin Magazine spreekt in het artikel van een ‘geloofwaardigheidscrisis van Maya Parbhoe’. Ze heeft zichzelf in de internationale bitcoingemeenschap geprojecteerd als een succesvolle zakenvrouw die zich kandidaat stelt als pro-bitcoin presidentskandidaat, maar degenen die haar hebben ontmoet – of informatie over haar hebben verkregen – vertellen een ander verhaal.ADVERTISEMENT
“Belangrijkste van deze ontmaskering van Maya Parbhoe is voor Suriname – en vooral de kiezers – dat ze helemaal niet is geïnteresseerd in een zetel in De Nationale Assemblee”
De journalist heeft Parbhoe bij verschillende gelegenheden gesproken en gedurende een tijdsbestek van zo’n anderhalf jaar diverse personen die met haar hebben samengewerkt aan het woord gelaten. Was het blad in juli vorig jaar nog positief over haar en haar ambities en ondersteunde die ook, inmiddels is het tot een hele andere conclusie gekomen: het beeld dat de 37-jarige Parbhoe van zichzelf en haar kandidatuur aan de wereld schetst, is vooral een illusie.
Haar kansen om president van Suriname te worden, heeft ze voor de internationale gemeenschap overschat en haar politieke boodschap in het land heeft weinig tot niets met bitcoin te maken. Ze doet zich graag voor als de ideale kandidaat die met haar ervaring en de bitcoin het land heel snel gezond zal maken.
Zo verkoopt ze zichzelf tenminste aan de internationale bitcoingemeenschap. In de praktijk ontbeert het haar aan een bitcoin-strategie; de digitale munt maakt nauwelijks deel uit van haar boodschap in het land. Daardoor zal haar beoogde strategie om de nationale munteenheid te vervangen door bitcoin, niet werken. Opvallend is ook dat mensen binnen de bitcoin-kringen in Suriname niet over haar wilden praten. Daarmee wordt geïmpliceerd dat ook zij hun bedenkingen hebben over de persoon en haar vaardigheden.
Vader in louche zaakjes
Ook haar vader komt in het stuk uitgebreid aan bod. Winodh Parbhoe werd toen zij dertien was doorzeefd door kogels toen hij op 4 september 2001 op het terras van café-restaurant De Punt (pal tegenover Torarica) zat. Volgens Maya omdat hij zich uitsprak tegen de corruptie in het land en dat ze zijn nalatenschap wil voortzetten door zich ook uit te spreken tegen corruptie.
Echter, diverse justitiële bronnen spreken dit tegen; niet omdat hij de corruptie zou bestrijden zou hij zijn vermoord, maar vanwege zijn louche zaakjes van het casino dat hij had en de drugs- en witwashandel waar hij bij betrokken was. Overigens, de daders van de moord – vermoedelijk twee Colombianen – zijn nooit gepakt.
Haar verhaal over haar vader in Bitcoin Magazine rammelt ook nog op andere punten, zo concludeert de Ware Tijd. Volgens haar was hij een keurige zakenman die op een gegeven moment zelfs naar toenmalig minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, ‘en alle autoriteiten’ is gestapt, om melding te maken van bepaalde misstanden. Maar Santokhi was helemaal nog geen minister toen haar vader nog leefde, dat werd hij pas in 2005 – dus vier jaar na de moord.
En zo gaat het verhaal nog lang door met onthullingen waaruit ook zou blijken dat de bedrijven Quickship Logistics, Icarus Geosystems en Daedalus Labs – die Maya Parbhoe had opgezet – niet winstgevend zijn, maar dat ze het imago van succes hoog moet houden, anders zou ze als jonge vrouw in de politiek in Suriname niet worden gerespecteerd. Ze zou erg bang zijn dat dit aan het licht zou komen en dat het haar reputatie zou ruïneren.
Er wordt ook uit de doeken gedaan hoe ongeorganiseerd Parbhoes politieke campagne is: vanaf de bank in haar woonkamer werd die gevoerd met een paar onbetaalde teamleden en dat er “geen discussie over bitcoin” was. Hoewel ze wil doen geloven dat ze geld genoeg heeft, meldden talrijke bronnen dat ze hen nog geld schuldig is of geld schuldig is aan iemand die ze kennen of geld schuldig is aan iemand met wie ze samenwerkt.
Haar laatste campagnemanager die voor zeventienduizend US dollar was aangetrokken, stapte na twee maanden op omdat ze ‘slechts’ 8.500 US dollar had ontvangen. Overigens, het Geyser Fund, dat een crowdfunding met bitcoins doet, heeft vorige maand een site waarin fondsen werden gezocht voor de campagne van Parbhoe, uit de lucht gehaald.
…
- Rodney Bouterse stapt over naar de ABOP vanwege leiderschap…..
- C-47 geen voorstander van nieuw IMF-programma en vroegtijdi…..
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwe…..
- Uitspraak kort geding SVB vrijdag..
- VHP presenteert verkiezingsprogramma: “Geef ons de kans om …..
- Import van koeien uit Brazilië stagneert door strenge voorw…..
- Wison New Energies onderzoekt FLNG-mogelijkheden voor offsh…..
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking…..
- Kabinet president: Inwerkingtreding nieuw Burgerlijk Wetboe…..
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: dri…..
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiligin…..
- EU-waarnemers geïnteresseerd in voorlichting nieuw kiesstel…..
- Carolina Salimah Tjitrodipo..
- Nawin Ryan Nannan..
- Woordenwisseling escaleert tot gewapende beroving; verdacht…..
- Jogi kritisch over opiniepeiling: ‘NPS geen 10 zetels waard…..
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos..
- Staatsolie Werknemers Organisatie voert actie..
- Verhitte en ontevreden werknemers Staatsolie in actie..
- Meer zorg voor as dan voor erfgoed..
- Opruiming restanten grote brand Henck Arronstraat in volle …..