Mauritius olieramp: gestrande MV Wakashio breekt in tweeën

Een Japanse bulkcarrier die honderden tonnen stookolie voor de kust van Mauritius heeft gelekt, is uit elkaar gevallen, zeggen de autoriteiten van de eilandstaat. De MV Wakashio liep op 25 juli vast op een koraalrif. De lading van 4.000 ton brandstof veroorzaakte een ecologische noodsituatie. Het grootste deel van de brandstof was al weggepompt, zeiden ambtenaren, maar op zaterdag verslechterde de toestand van het schip.

“In de middag werd waargenomen dat een groot gedeelte van de voorste sectie van het schip begon los te raken”, zei het Mauritius National Crisis Committee in een verklaring op zaterdag. Er werd aangenomen dat ongeveer 90 ton van de brandstof nog aan boord was. De commissie zei dat extra materieel is ingezet om nog meer olie die weglekte, te absorberen. In het gebied zijn kustwachtschepen gepositioneerd.

De economische rijkdommen van Mauritius zijn de wereldberoemde koraalriffen die populair zijn bij toeristen. Het Japanse vrachtschip liep bij Pointe d’Esny aan de grond, een bekend toevluchtsoord voor zeldzame in het wild levende dieren. Het gebied bevat ook wetlands die als een site van internationaal belang zijn aangewezen door de Ramsar-conventie over wetlands.

Mauritius heeft gezegd dat het compensatie voor het lek zal zoeken bij “de eigenaar en de verzekeraar”. De Japanse firma Nagashiki Shipping heeft toegezegd te zullen reageren op verzoeken om compensatie. De Mauritiaanse premier Pravind Jugnauth zei dat meer dan 3.000 van de 4.000 ton olie de afgelopen dagen uit de brandstofreservoirs van het schip was weggepompt. De verwijderde brandstof is per helikopter naar de kust overgebracht naar een ander schip van dezelfde Japanse firma.

Ecologische schadeEén van de beste manieren om de omvang van de lekkage te inventariseren is door aardobservatieapparatuur. Het Amerikaanse analysebedrijf Ursa Space Systems bekeek de situatie met behulp van radargegevens van de Finse Iceye-satellieten, die vooral effectief zijn in het detecteren van olie op water. Tegen 11 augustus vond het een lekkage van 27 vierkante kilometer.

De bevolking is verenigd om hun eiland te beschermen. (Foto: Ecomode Society)

Navid Singh Khadka, correspondent van de BBC World Service, zegt dat een driemaal grotere lekkage is voorkomen. Niettemin is, een uniek marine ecosysteem dat rijk is aan biodiversiteit, vervuild met bijna 1.000 ton stookolie. Vorige week riep Jugnauth de noodtoestand uit en vroeg hij om internationale hulp. Sindsdien verzamelen vrijwilligers ook stro en vullen zakken om barrières tegen de olie te maken. Anderen hebben bijgedragen door hun eigen tubes met panty’s en haar te maken en sommigen hebben de stranden van het eiland schoongemaakt. Hun acties waren in strijd met een bevel van de regering om de schoonmaak over te laten aan de lokale autoriteiten.

Greenpeace Africa heeft gewaarschuwd dat “duizenden” diersoorten “het risico liepen te verdrinken in een zee van vervuiling, met ernstige gevolgen voor de economie, de voedselzekerheid en de gezondheid van Mauritius”. Een oceanograaf en milieutechnicus op Mauritius, Vassen Kauppaymuthoo, vertelde de BBC dat de lokale bewoners nu “zware oliedampen inademden” en dat er een “mengeling van verdriet en woede” was over de lekkage.

De politie op Mauritius zegt dat ze een huiszoekingsbevel hebben gekregen, waardoor ze aan boord van het schip kunnen gaan om interessante items zoals het scheepslogboek mee te nemen om te helpen bij een onderzoek. De kapitein van het schip zal officieren assisteren bij hun zoektocht. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com