Mathoera over situatie oostgrens: “Dagelijks ongeveer 3.000 mensen die oversteek doen”

Defensie gaat tweede controlepost opzetten voor covid-19 controle
Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie is er bij een uitgevoerde observatie aan de Franse kant gebleken dat dagelijks ongeveer 3.000 mensen de oversteek doen. “Er wordt ongeveer 80 keren gevaren en in het weekend zijn het ongeveer 5.000. Er zijn heel veel groepen daarin, schoolkinderen en mensen die hier hun inkopen komen doen, mensen die goederen van hier naar de overkant brengen. Dus je kan dit niet helemaal controleren en afdichten”, zei de bewindsvrouw woensdag bij de aanvang van de raad van ministers (rvm)- vergadering aan journalisten. Het bewaken van de grens is op zich ook geen makkelijke taak. “Wanneer je op één plek een post zet, dan zullen de mensen op een andere plek varen en dan komen ze toch binnen.”
Gesprekken met alle stakeholders
Vandaar dat de Surinaamse overheid besloten heeft om met alle stakeholders in dialoog te treden en naar een vreedzame en werkbare oplossing te zoeken. Mathoera stelt dat eenieder hierbij betrokken moet worden. Zij noemt onder andere de boothouders, die de route tussen Albina en St. Laurent du Maroni onderhouden, de vertegenwoordigers uit Frans-Guyana, de districtscommissaris, militaire politie, politie en de lokale gemeenschap. Wat er nu wel gaat gebeuren, is dat er een tweede controlepost zal worden opgezet. “Waar nu de mensen die naar de stad of van de rivier komen een covid-controle gaan moeten doen”, aldus Mathoera.
Formeel is oostgrens nog steeds gesloten
Formeel is de oostgrens tussen Suriname en Frans-Guyana nog steeds gesloten. Het probleem volgens de Defensieminister is echter dat mensen zich niet aan dit besluit houden en de oversteek nog steeds plaatsvindt. “Het is niet dat wij stilzitten. We gaan juist met mensen praten en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid, want eenieder is verantwoordelijk om covid-19 te helpen beheersen en de veiligheid op de eerste plaats te zetten”, aldus Mathoera. De stijging van het aantal nieuwe covid-19 gevallen is volgens de regering te wijten aan de Brazilianen uit Frans-Guyana en de goudvelden.
FR

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname