PARAMARIBO — In het volgende decennium zouden Suriname en Guyana jaarlijks samen twaalf miljoen metrieke ton vloeibaar aardgas (LNG) tegen concurrerende prijzen kunnen produceren. Dat zegt Wood Mackenzie, marktanalyticus in de energiesector, in een rapport dat maandag werd uitgegeven.
De vraag naar LNG zal naar verwachting tegen het einde van het huidige decennium toenemen, aangezien industrieën overschakelen van zeer vervuilende steenkool naar gas, wat de uitstoot van broeikasgassen met wel de helft kan verminderen. Suriname en Guyana zijn met recente grote olievondsten uitgegroeid tot aantrekkelijke plaatsen voor olie- en gaswinning, met grote energiebedrijven zoals Exxon Mobil, Petronas en TotalEnergies.
“Volgens het rapport bevatten Surinames offshore Blok 52 en Guyana’s offshore Haimara-cluster naar schatting dertien biljoen kubieke voet aan ontdekt niet-geassocieerd gas”
Omvang
Volgens het rapport van de grondstoffenonderzoeksgroep bevatten Surinames offshore Blok 52 en Guyana’s offshore Haimara-cluster naar schatting dertien biljoen kubieke voet aan ontdekt niet-geassocieerd gas. Niet-geassocieerd gas verwijst naar aardgas afkomstig van een conventioneel gasveld dat geen ruwe olie bevat of dat zulke minimale hoeveelheden heeft dat de olie niet economisch kan worden gewonnen. De bronnen zouden het potentiële LNG kunnen leveren tegen een break-even prijs van zes US dollar per miljoen Britse thermische eenheid, aldus analytici van Wood Mackenzie.
De nieuwe gasprojecten zouden kunnen leveren op een moment dat de wereldmarkt nog steeds 105 miljoen metrieke ton LNG per jaar nodig heeft om de kloof tussen vraag en aanbod in 2035 te dichten, aldus het rapport. “De dominantie van LNG in de Verenigde Staten en Qatar groeit snel, maar er is een leveringsvenster halverwege de jaren 2030, deels vanwege het besluit van de Amerikaanse president Biden om het goedkeuren van nieuwe LNG-exportprojecten aan te houden”, aldus Amanda Bandeira, een onderzoekanalyticus bij Wood Mackenzie. Echter, deze ontwikkelingen zijn nog steeds niet zeker, aangezien er enkele vragen zijn over de commerciële structuur van de projecten en fiscale voorwaarden, aldus het rapport.
Eerder zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar tegen de Ware Tijd dat de oliemaatschappij direct na de aankondiging van het definitieve investeringsbesluit (FID) door TotalEnergies voor Blok 58, is begonnen met besprekingen met Petronas over gasproductie in Blok 52. Op zijn vroegst zou het investeringsbesluit voor de ontwikkeling van een gasproject al in 2027 kunnen komen. In dat geval zou de productie in 2030 kunnen beginnen.
- CNN: Trump wint belangrijke swing state Georgia..
- Leiders van belangrijke landen niet op klimaattop COP29..
- Ambassadeur Paulus-Aminta overhandigt geloofsbrieven aan Go…..
- Meteodienst: Lichte buien in de middag en vooravond..
- Trump wint eerste swing state en staat op 232 kiesmannen..
- Oekraïense Verdediging Dreigt te Bezwijken Onder Russische …..
- VS ambassadeur in Suriname: “Verkiezingen 2024 zijn de mees…..
- Bermen Indira Gandhi- en Kennedyweg worden aangepakt..
- Column: Trump, de VS en de wereld..
- Weer 4 supermarkten gesloten voor diverse overtredingen..
- President Santokhi roept op tot meer aandacht voor kinderre…..
- Justice and Education Ministries join forces for school saf…..
- PL hoopt dat Santokhi de druk van ABOP kan weerstaan..
- Voorlopige uitslagen: Trump 195 kiesmannen, Harris 113 kies…..
- Nieuwe Aanbestedingswet moet zorgen voor transparantie..
- ECD sluit weer 4 supermarkten die wetten overtreden..
- Vier supermarkten dicht wegens economische delicten..
- Surinaams sjoelteam klaar om sport te ontwikkelen en te pro…..
- Verkiezingen VS: Veel politie op de been, meerdere dreiging…..
- Zorgwerkers getraind in nieuwste technieken nierdialyse..
- Guyana en Suriname zouden jaarlijks 12 miljoen ton LNG kunn…..