PARAMARIBO — In het volgende decennium zouden Suriname en Guyana jaarlijks samen twaalf miljoen metrieke ton vloeibaar aardgas (LNG) tegen concurrerende prijzen kunnen produceren. Dat zegt Wood Mackenzie, marktanalyticus in de energiesector, in een rapport dat maandag werd uitgegeven.
De vraag naar LNG zal naar verwachting tegen het einde van het huidige decennium toenemen, aangezien industrieën overschakelen van zeer vervuilende steenkool naar gas, wat de uitstoot van broeikasgassen met wel de helft kan verminderen. Suriname en Guyana zijn met recente grote olievondsten uitgegroeid tot aantrekkelijke plaatsen voor olie- en gaswinning, met grote energiebedrijven zoals Exxon Mobil, Petronas en TotalEnergies.
“Volgens het rapport bevatten Surinames offshore Blok 52 en Guyana’s offshore Haimara-cluster naar schatting dertien biljoen kubieke voet aan ontdekt niet-geassocieerd gas”
Omvang
Volgens het rapport van de grondstoffenonderzoeksgroep bevatten Surinames offshore Blok 52 en Guyana’s offshore Haimara-cluster naar schatting dertien biljoen kubieke voet aan ontdekt niet-geassocieerd gas. Niet-geassocieerd gas verwijst naar aardgas afkomstig van een conventioneel gasveld dat geen ruwe olie bevat of dat zulke minimale hoeveelheden heeft dat de olie niet economisch kan worden gewonnen. De bronnen zouden het potentiële LNG kunnen leveren tegen een break-even prijs van zes US dollar per miljoen Britse thermische eenheid, aldus analytici van Wood Mackenzie.
De nieuwe gasprojecten zouden kunnen leveren op een moment dat de wereldmarkt nog steeds 105 miljoen metrieke ton LNG per jaar nodig heeft om de kloof tussen vraag en aanbod in 2035 te dichten, aldus het rapport. “De dominantie van LNG in de Verenigde Staten en Qatar groeit snel, maar er is een leveringsvenster halverwege de jaren 2030, deels vanwege het besluit van de Amerikaanse president Biden om het goedkeuren van nieuwe LNG-exportprojecten aan te houden”, aldus Amanda Bandeira, een onderzoekanalyticus bij Wood Mackenzie. Echter, deze ontwikkelingen zijn nog steeds niet zeker, aangezien er enkele vragen zijn over de commerciële structuur van de projecten en fiscale voorwaarden, aldus het rapport.
Eerder zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar tegen de Ware Tijd dat de oliemaatschappij direct na de aankondiging van het definitieve investeringsbesluit (FID) door TotalEnergies voor Blok 58, is begonnen met besprekingen met Petronas over gasproductie in Blok 52. Op zijn vroegst zou het investeringsbesluit voor de ontwikkeling van een gasproject al in 2027 kunnen komen. In dat geval zou de productie in 2030 kunnen beginnen.
- VIJANDIG MIGRANTENBELEID..
- Zandwegen Nickerie worden binnenkort bezand..
- Winkelier mishandeld en beroofd..
- SLM-vlucht uit Schiphol maakt tussenlanding in London..
- Suriname: Traditionele en moderne werelden (6): ‘Zwarte hui…..
- PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES..
- TRANSPARANTIE IS CRUCIAAL..
- De kandidaat-ministers van Pertjajah Luhur..
- BBGO 40 jaar met vallen en opstaan..
- Bronto Somohardjo aangewezen als lijsttrekker PL bij verkie…..
- Jhakry: “Belofte Brunswijk is podiumtaal”..
- Harris en Trump in North Carolina in laatste weekendpush ve…..
- Diaspora Job Fair gehouden in Nickerie..
- Ko Haika Muziekschool bereikt nieuwe mijlpaal door internat…..
- LEERKRACHT WORDEN IS NIET MEER INTERESSANT?..
- R.G Bueno Bibazschool viert 75-jarig bestaan..
- Bewolkt met buien in de middag..
- Hoogbouwwoning totaal in de as gelegd in het ressort Waldec…..
- AuraEase wint Datasur AI Hackathon 2024..
- Gezonken boot Apoera had technische storing..
- Ik mag niet stemmen en ik zou ook niet stemmen..