Assembleevoorzitter Marinus Bee was vandaag, vrijdag 7 februari, te gast in het programma Tak’ Kon Mit’ Mi, een praatprogramma van de Communicatie Dienst Suriname met als doel in gesprek te gaan met regeringsfunctionarissen.
In een reflectie over het afgelopen zittingsjaar gaf de voorzitter aan: “We hebben heel hard gewerkt en mogen niet ontevreden zijn.” Tot op heden zijn er in deze zittingsperiode 103 wetten aangenomen door het hoogste orgaan van het land, over de periode vanaf 2020. De voorzitter benadrukte dat dit een opmerkelijk hoog aantal is, vooral gezien de uitdagingen van COVID-19, waardoor niet altijd optimaal kon worden gefunctioneerd.
Hij noemde enkele wetten die eruit springen, zoals het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat dateert van 156 jaar geleden. “Dit parlement heeft het gepresteerd om dit te vernieuwen”, zei Bee. De wet treedt op 1 mei in werking. Daarnaast zijn er een aantal financiële wetten aangenomen die ervoor hebben gezorgd dat Suriname niet op een zwarte lijst is geplaatst. Ook toerisme-wetten zullen naar verwachting een belangrijke bron van inkomsten voor de staat worden.
Andere belangrijke wetten die hij noemde zijn de wijziging van de Comptabiliteitswet en de Aanbestedingswet, waarbij het parlement een bijdrage heeft geleverd aan de hervorming van het land. Bee noemde ook de geldelijke voorzieningen voor de rechterlijke macht, de regering en het parlement “mooie wetten”, ondanks dat ze in een ‘politieke molen’ zijn beland. Hij haalde als voorbeeld aan dat het nieuwe parlement in 2025, dankzij deze vernieuwde wetten, geen dubbele functies meer mag hebben.
“Dit zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van het parlement verbetert”, zei Bee. “Mensen zullen zich dan volledig kunnen focussen op hun werk als parlementariër.”
Het parlement is van plan tot de derde week van maart nog te vergaderen. Tot die tijd zullen er nog enkele wetten worden aangenomen. “Het gaat echter niet om het aantal, maar om de kwaliteit van onze wetgeving”, benadrukte de voorzitter.
Ondanks het hoge aantal aangenomen wetten, hoor je vaak in de samenleving dat het parlement niet werkt. Daarop reageerde de voorzitter: “Het vertrouwen in de politiek is zodanig gedaald.” “Wij als politici moeten heel veel doen om het vertrouwen van de burgers terug te winnen.”
Hij gaf aan dat burgers de DNA-vergaderingen niet volgen, weinig weten over de Nationale Assemblee en de wetten die worden aangenomen. “Vaak denken mensen dat de regering en DNA hetzelfde zijn, en dat hun sociaal-maatschappelijke problemen daar worden opgelost.” “Wij hebben de taak om de mensen beter te informeren”, aldus Bee.
SD
- SRD 700.000 en sieraden buitgemaakt bij gewelddadige berovi…..
- Prikactie bij STVS: personeel eist oplossing voor overuren..
- Man aangehouden te Stolkertsijver voor illegaal vuurwapenbe…..
- CBB-directeur belooft de beste kiezerslijsten voor komende …..
- Relatie Suriname-Nederland onder vergrootglas tijdens sympo…..
- Bromfietser overlijdt door letsels aanrijding..
- KPS politiekapel vervolgd project muzieklessen verzorgen aa…..
- Drugsverdachte in de kraag gevat..
- Termijnen medisch tuchtcollege en money laundering commissi…..
- Ambtenaren bij de STVS roeren zich..
- Dieven breken in woning Osmiumstraat in en maken kluis buit..
- Meer Keniaanse politie arriveert in Haïti voor veiligheidsm…..
- Bromfietser overleden aan gevolgen aanrijding..
- AWJ-minister in regeringsvergadering: ‘Armoedegrens toont d…..
- Armoedegrens vastgesteld op SRD 7337..
- Herstelwerkzaamheden aan de Desire Delano Bouterse Highway..
- Brunswijk: “Landvreugd treft geen blaam bij grondkwestie…..
- BLTO wil uitbetaling achterstallige overuren eind deze maan…..
- Toga Dialoog: Historisch congres van rechters en advocaten..
- OW-minister: “Aanpak van havens belangrijk”..
- In de middag buien, in de avond droog..