Marco is orkaan, Laura volgt in 48 uur

Marco is nu officieel een categorie 1 orkaan met maximale aanhoudende winden van 120 km per uur voordat hij naar verwachting aan land gaat in het zuidoosten van Louisiana. Tropische storm Laura zal naar verwachting aansterken tot orkaanstatus, voordat het ook hetzelfde gebied treft.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) meldde dat het centrum van Marco zich boven de zuidelijke Golf van Mexico bevindt, ongeveer 480 km ten zuidoosten van de monding van de rivier de Mississippi. Het verplaatst zich met een snelheid van 22 km per uur naar het noordwesten. NHC maakte ook bekend dat delen van de Amerikaanse Golfkust vanaf vandaag -maandag- te maken krijgen met een levensbedreigende stormvloed.

De gouverneur van Mississippi, Tate Reeves, riep zaterdag de noodtoestand uit en drong er bij de bewoners op aan om voorbereidingen te treffen, gezien de onvoorspelbaarheid van de stormen en de beperkte beschikbare schuilplaatsen als gevolg van sociale afstandsvereisten vanwege de coronaviruspandemie. “Mocht je eruit moeten … dan moet je daar vroeg voor zorgen,” zei hij. “We kunnen geen waanzinnige stormloop van mensen naar onze onderkomens hebben. We maken je nu al op alert.”

De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, riep vrijdagavond ook de noodtoestand uit voor de deelstaat die naar verwachting volgende week doorweekt zal worden door beide stormen. Hij moedigde bewoners aan om noodkits samen te stellen met gezichtsmaskers en handdesinfectiemiddel om beschermd te blijven tegen het coronavirus. “Iedereen aan de kust van Louisiana moet op deze stormen letten”, zei hij.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag voorafgaand aan de stormen een rampverklaring afgegeven voor Louisiana. Hij had zaterdag een soortgelijke verklaring afgegeven voor Puerto Rico, dat te kampen had met zware regenval van Laura.Laura zou zich kunnen versterken tot een orkaan van categorie 2 of 3 op de 5-stappen schaal van Saffir-Simpson die de orkaanintensiteit meet. Het zou naar het westen gaan, dichter bij Houston, de op drie na grootste Amerikaanse stad, zei Chris Kerr, een meteoroloog bij DTN, een leverancier van energie-,  landbouw- en weergegevens.Stormen van categorie 2 hebben aanhoudende winden van ten minste 155 km per uur. De drempel voor stormen van categorie 3 is 178 km per uur.

De kans op overstromingen en evacuaties maakte de zorgen over de verspreiding van Covid-19 in de Amerikaanse deelstaten nog groter. Tulane University, de grootste particuliere werkgever in New Orleans, zei dat het zijn testcentrum maandag zal sluiten vanwege mogelijke overstromingen en stroomuitval.In Grand Isle, op het zuidelijkste puntje van Louisiana, plaatsten de autoriteiten zandzakken om de beschermende heffing te versterken, terwijl energiebedrijven arbeiders van offshore-platforms bleven halen en de olieproductie stopzetten.Equinor is klaar met de evacuatie van zijn Titan-olieproductieplatform in de Amerikaanse Golf van Mexico en heeft de olieproductie in de fabriek gesloten, zei een woordvoerder zondag. BHP Group Plc sloot en evacueerde ook zijn olieplatforms in Shenzi en Neptune, aldus een woordvoerster.Olieproducenten, waaronder BP Plc, Chevron Corp en Royal Dutch Shell Plc, hadden zondag 58% van de offshore olieproductie in de Golf en 45% van de aardgasproductie gesloten. De regio is goed voor 17% van de totale Amerikaanse olieproductie en 5% van de Amerikaanse aardgasproductie.
In de Dominicaanse Republiek stierven ten minste drie mensen, waaronder een moeder en haar 7-jarige zoon, als gevolg van instortende muren. Laura liet meer dan een miljoen in het land zonder elektriciteit achter, dwong meer dan duizend te evacueren en zorgde ervoor dat verschillende huizen langs de Isabela-rivier instortten, aldus de autoriteiten.

Mensen lopen in een ondergelopen straat na de doortocht van de tropische storm Laura in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)
In Port-au-Prince lieten video’s op sociale media zien dat mensen tot hun middel waden in modderig water tijdens één van de ergste overstromingen die de Haïtiaanse hoofdstad in jaren heeft meegemaakt. De Haïtiaanse autoriteiten hebben tot dusver vijf doden gemeld, waaronder ten minste twee mensen die zijn weggesleurd door overstromingen. Een tienjarig meisje werd verpletterd toen een boom op haar huis viel.In Cuba evacueerden zondag veel inwoners van de oostelijke stad Baracoa uit hun huizen en gingen op weg naar schuilplaatsen of veiligere gebouwen op hoger gelegen grond. Cuba heeft zich op de komst van beide stormen moeten voorbereiden. De zuidelijke en westelijke provincies van het Isle of Youth en Pinar del Rio zijn op hun hoede vanwege de enorme schade die orkaan Marco kan veroorzaken. De Cubaanse regering heeft ook de hoogste alarmfase afgekondigd voor de oostelijke provincies en waarschuwde voor intense regen en stormwinden als gevolg van Laura, die vooral in de kuststad Baracoa overstromingen zouden kunnen veroorzaken.

Het NHC waarschuwde dat Laura met aanhoudende winden van 75 km per uur tekeer gaat. Het heeft ook uitschieters met tropische stormkracht die zich naar buiten toe tot 220 kilometer van het centrum strekken. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com