Op een plek doordrenkt van geschiedenis, de Grote Stadskerk van Paramaribo, vond op 28 juni het Maranatha Manspasieconcert 2025 plaats. Een geestelijke viering op heilige grond. Het was precies daar waar op 1 juli 1863, de officiële afschaffing van de slavernij, onze tot slaaf gemaakten bijeenkwamen om de Heer te danken voor de verkregen vrijheid. Daar waar vrijheid in psalm werd omgezet weerklonk in 2025 opnieuw het loflied, een beleving in klank en gemeenschapzin, als een vorm van eer voor wie ons zijn voorgegaan. Het concert werd opgedragen aan twee groten van Surinaamse bodem: John Nelom en Eddy Snijders, componisten die de ziel van het land een stem gaven, de klank van Suriname hebben vastgelegd in notenschrift en herinnering. Het eerbetoon aan hen was symbolisch, geworteld in dankbaarheid en natievorming.
Optredende koren waren onder meer: het Maranatha Mannenkoor, het Maranatha Vrouwenkoor, het Maranatha Kinderkoor, het Maranatha Gemengd Koor, het Politiekapel en het Harmoniekoor. Allen gaven, ieder op eigen wijze, een stem aan het verleden en eerbied aan de toekomst. Zij zongen als wachters op de muren van Sion.
Maranathakoor een parel in de kroon van Suriname
Het Maranathakoor is een gemeenschap, voortgekomen uit geestelijke drang en culturele bewustwording. Geboren in een tijd van sociale omwentelingen, is het koor sinds haar oprichting in 1946, uitgegroeid tot een nationale en internationale schatkamer van muzikale uitdrukking. Een tachtigjarige reis van klank en karakter gedragen door generaties die door zang hun strijd en hun hoop uitdrukten. Tussen de noten hoort men de adem van het volk, vanaf de tijd van Baas in Eigen Huis, tot aan het heden waarin lof opklinkt, als een erfgoed dat leeft en leidt. De naam ‘Maranatha’, vrij vertaald ‘De Heer komt!’, is een belijdenis van verwachting. Een roep uit het hart van gelovigen. De verwachting klinkt door in elk lied dat het koor zingt: profetisch van aard, Bijbelgetrouw van inhoud, en gezongen in de talen van het volk Nederlands, Sranantongo en Engels. In muzikale stijl bevindt het koor zich tussen het traditionele kerkkoor en de moderne gospelgroep. Maar in geestelijke stijl is het tijdloos: dienstbaar, toegewijd, en zuiver van intentie. De invloed van het Maranathakoor op de Surinaamse christelijke cultuur is onmiskenbaar. De koorstructuur fungeert al generaties lang als een geestelijke leerschool, een kweekschool voor discipline, gehoorzaamheid, toewijding en samenleven in de Geest. Wie luistert naar hun zang, hoort de geschiedenis van een volk, het gebed van een natie, en de belofte van een betere toekomst.
Henk Doelwijt
The post Maranathakoor Manspasieconcert 2025 ..
- OKB verklaart verkiezingsuitslag 2025 bindend..
- KPS houdt persconferentie over aanpak criminaliteit..
- Paniek aan de Goede Verwachtingweg na schietpartij uit rijd…..
- Suriname schittert op National Day Expo 2025 Osaka..
- Elias hamert op brede maatschappelijke discussie over olies…..
- Reactie op: Nieuwe parlementaire zittingsperiode start op 3…..
- Natio is klaar voor het WK – nu de FIFA nog..
- Digitale ID wordt verplicht gesteld bij overheidsdiensten..
- Suriname in de schijnwerpers op ‘Caribbean Experience 2025’…..
- Drones richten schade aan op Iraakse militaire bases..
- Chan Choenni bundelt 150 jaar Hindostaanse geschiedenis in …..
- Nieuwe raketaanval vanuit Iran ondanks wapenstilstand: Isra…..
- Surinaamse vlag wappert trots in Osaka: Sranan Dey brengt E…..
- Staat Suriname verkoopt aandelen Hakrinbank via openbare in…..
- KPS houdt rondmars op 130-jarig bestaan..
- Suriname treedt officieel toe tot OIC Labour Centre..
- Overuren bij KPS blijven structureel probleem..
- Jongeren creëren ‘I Love Nieuw Aurora’-monument voor d…..
- “Veiligheid gegarandeerd, verruwing criminaliteit baart zor…..
- Heel natte dinsdag voorspeld..
- Veiligheidsbonden bereiken akkoord met regering..