Op een plek doordrenkt van geschiedenis, de Grote Stadskerk van Paramaribo, vond op 28 juni het Maranatha Manspasieconcert 2025 plaats. Een geestelijke viering op heilige grond. Het was precies daar waar op 1 juli 1863, de officiële afschaffing van de slavernij, onze tot slaaf gemaakten bijeenkwamen om de Heer te danken voor de verkregen vrijheid. Daar waar vrijheid in psalm werd omgezet weerklonk in 2025 opnieuw het loflied, een beleving in klank en gemeenschapzin, als een vorm van eer voor wie ons zijn voorgegaan. Het concert werd opgedragen aan twee groten van Surinaamse bodem: John Nelom en Eddy Snijders, componisten die de ziel van het land een stem gaven, de klank van Suriname hebben vastgelegd in notenschrift en herinnering. Het eerbetoon aan hen was symbolisch, geworteld in dankbaarheid en natievorming.
Optredende koren waren onder meer: het Maranatha Mannenkoor, het Maranatha Vrouwenkoor, het Maranatha Kinderkoor, het Maranatha Gemengd Koor, het Politiekapel en het Harmoniekoor. Allen gaven, ieder op eigen wijze, een stem aan het verleden en eerbied aan de toekomst. Zij zongen als wachters op de muren van Sion.
Maranathakoor een parel in de kroon van Suriname
Het Maranathakoor is een gemeenschap, voortgekomen uit geestelijke drang en culturele bewustwording. Geboren in een tijd van sociale omwentelingen, is het koor sinds haar oprichting in 1946, uitgegroeid tot een nationale en internationale schatkamer van muzikale uitdrukking. Een tachtigjarige reis van klank en karakter gedragen door generaties die door zang hun strijd en hun hoop uitdrukten. Tussen de noten hoort men de adem van het volk, vanaf de tijd van Baas in Eigen Huis, tot aan het heden waarin lof opklinkt, als een erfgoed dat leeft en leidt. De naam ‘Maranatha’, vrij vertaald ‘De Heer komt!’, is een belijdenis van verwachting. Een roep uit het hart van gelovigen. De verwachting klinkt door in elk lied dat het koor zingt: profetisch van aard, Bijbelgetrouw van inhoud, en gezongen in de talen van het volk Nederlands, Sranantongo en Engels. In muzikale stijl bevindt het koor zich tussen het traditionele kerkkoor en de moderne gospelgroep. Maar in geestelijke stijl is het tijdloos: dienstbaar, toegewijd, en zuiver van intentie. De invloed van het Maranathakoor op de Surinaamse christelijke cultuur is onmiskenbaar. De koorstructuur fungeert al generaties lang als een geestelijke leerschool, een kweekschool voor discipline, gehoorzaamheid, toewijding en samenleven in de Geest. Wie luistert naar hun zang, hoort de geschiedenis van een volk, het gebed van een natie, en de belofte van een betere toekomst.
Henk Doelwijt
The post Maranathakoor Manspasieconcert 2025 ..
- INCROWD..
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo..
- Moeder trots op dochter Tyairah na winnen Misi Keti Koti 20…..
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & om…..
- Gajadien: “Toetreding Brunswijk tot DNA betekent einde vice…..
- Ashwin Adhin neemt zitting als voorzitter van De Nationale …..
- Nieuwe DNA-voorzitter Adhin: ‘Ik ga een voorzitter zijn die…..
- Ashwin Adhin met tweederdemeerderheid gekozen tot assemblee…..
- Ronnie Brunswijk bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter …..
- Breaking: Ashwin Adhin gekozen tot DNA-voorzitter; commotie…..
- Surinaamse politiek verre van saai: Adhin zwak gekozen, Bru…..
- De dynamiek van NDPplus: Ronnie versus Greggie op schoot bi…..
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA..
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee..
- Brunswijk bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter DNA..
- Adhin gekozen als parlementsvoorzitter 2025-2030..
- Adhin gekozen tot parlementsvoorzitter met ruime meerderhei…..
- Ronnie Brunswijk officieel vicevoorzitter DNA..
- Ashwin Adhin gekozen tot parlementsvoorzitter..
- Brunswijk nu assembleelid; geen vp meer..
- DOE-voorzitter Alfaisie: “Alle DNA-leden moeten met nieuwe …..