Met deze verklaring wil de Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FFAS) 1 juli Manspasi 2025 memoreren en bewustwording bevorderen bij elke Afro-Surinamer in het bijzonder, en bij alle Surinamers in het algemeen.
Hoewel de FFAS van mening is dat bewustwording binnen de doelgroep geen discussie meer behoeft en de Afro-identiteit in alle haarvaten van de samenleving is doorgedrongen, is er op nationaal niveau nog steeds speciale aandacht vereist. Daarom acht de FFAS het noodzakelijk om in dit manifest de algemene contouren te schetsen van wat wij onder beschaving verstaan, namelijk:
“Beschaving of civilisatie verwijst naar een stadium van menselijke ontwikkeling, zowel op individueel als maatschappelijk niveau, waarbij sprake is van een zekere graad van sociale organisatie en voortschrijdend cultureel besef.”
Als deel van de Surinaamse samenleving is het belangrijk om telkens te benadrukken dat elke Afro-Surinamer voortkomt uit een lange geschiedenis van slavernij die in Afrika haar oorsprong vond. De overtocht kreeg de benaming ‘trans-Atlantische slavenhandel’, waarna bij aankomst op het verre vasteland de ontmenselijking van de Afrikaanse voorouders werd voortgezet.
Uit de orale geschiedenis is vast komen te staan dat de voorouders van de Afro-Surinamer zich hebben weten te verenigen en verzet hebben gepleegd. Naast de alom bekende Boni-oorlogen — die juist uitingen zijn van diepgewortelde beschaving — zijn ook andere verzetsdaden bekend geworden en onderdeel van het publieke domein. Hoewel de geschiedenis herschreven moet worden, zijn er gelukkig talloze pogingen ondernomen om bestaande bronnen kritisch te beoordelen. De FFAS neemt hierin het voortouw en publiceert regelmatig haar bevindingen, ingebed in nieuwe interpretaties.
In dat kader kunnen sprekende documenten worden genoemd, zoals Pardon en Heling (2015) en het Herinneringsmemorandum ter gelegenheid van het aflopen van het VN-decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (2015–2024), aangeboden aan de regering van Suriname. Hierin werd tevens gewezen op een nieuwe fase in de relatie met de voormalige kolonisator. In deze periode ontvingen nazaten van tot slaafgemaakten in Suriname, Curaçao, Aruba en de Nederlandse Cariben excuses van zowel de premier als de koning van het Koninkrijk der Nederlanden.
Een recente publicatie van de FFAS betreft de 1 juli Verklaring 2024, waarin de inspanningen voor bewustwording en identiteitsontwikkeling uiteen worden gezet en verspreid over de regio’s Noord-, Zuid-, Oost- en West-Suriname.
De Verenigde Naties hebben inmiddels een tweede decennium uitgeroepen voor mensen van Afrikaanse afkomst. Hoewel het voorgaande positieve resultaten opleverde, bleek dit onvoldoende om de structurele achterstanden wereldwijd weg te werken. Alleen al in Suriname zijn de gevolgen van honderden jaren katibo (slavernij) zichtbaar. Doelgericht werken aan het wegwerken van achterstanden is daarom een essentiële opdracht.
Na de parlementsverkiezingen van 25 mei 2025 is er een nieuwe regering aangetreden. De FFAS zal met deze bestuurders het gesprek moeten aangaan. Daarom wil de organisatie in dit manifest duidelijk vastleggen wat wordt verwacht:
− Het tweede VN-decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst serieus nemen en zich inzetten om de structurele achterstand op te heffen. Hierbij dienen de drie kernpijlers te worden vastgelegd: erkenning van de bijdrage van mensen van Afrikaanse afkomst aan samenlevingen wereldwijd; bewustwording van de historische onrechtvaardigheden zoals slavernij en kolonialisme; en het streven naar rechtvaardigheid.
− Het bestrijden van raciale discriminatie en ongelijkheid binnen het rechtssysteem en bredere sociale structuren.
− Het verbeteren van de sociaaleconomische omstandigheden, waaronder toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en optimale politieke participatie.
Volgens de VN draait dit tweede decennium om drie sleutelbegrippen: erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling. Voor de doelgroep Afro-Surinamers geldt dit onomstotelijk. Daarom zal dit manifest steeds opnieuw onder het vergrootglas worden gelegd en, waar nodig, worden aangepast. De Feydrasi Fu Afrikan Srananman beschouwt dit als een morele plicht jegens haar voorouders.
Paramaribo, 1 juli 2025
- Werknemers Newmont in onzekerheid na aankondiging ontslagro…..
- Rust teruggekeerd binnen coalitie..
- KPS lanceert online rijbewijzenportaal..
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken..
- PVV naar halve finale SML-play-off..
- Samenwerking Total Energies, APA en Petronas is kostenbespa…..
- God luistert niet..
- Mobiele zaagmachine voor woningbouw en infrastructuur Kwama…..
- Simons en Rusland worden bij acclamatie gekozen met steun v…..
- Man week na mishandeling en bedreiging partner opgesloten..
- Abop kiest definitief voor samenwerking met NDP: ‘We hoeven…..
- Twee doden aangetroffen in twee dagen..
- Minister Ori: historisch besef nodig voor nationale eenheid…..
- Jogi: ‘Laatst gehouden DNA-vergadering verliep niet vlekkel…..
- Fokké waarschuwt: ‘Het wachten is op de volgende grote bran…..
- Brunswijk: ABOP staat achter Simons en Rusland als presiden…..
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie..
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cul…..
- Van den Berg opgelucht over rechterlijk vonnis tegen Kirpal…..
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s me…..
- Drie verdachten aangehouden; twee hunner heengezonden..