Grote vraagtekens over timing politiek besluit
PARAMARIBO – VHP-parlementariër Reshma Mangre heeft interesse om onderdirecteur te worden bij NV Havenbeheer Suriname. Het is onduidelijk of zij zelf de ambitie voor deze functie heeft getoond of dat president Chandrikapersad Santokhi, tevens partijvoorzitter van de VHP, haar heeft gevraagd de overstap te maken. Directiefuncties bij dergelijke staatsbedrijven zijn bekend om het zeer lucratieve salaris. Bovendien zal Mangre, als gewezen parlementariër, levenslang ook nog betaald worden door de Staat.Volgens Jason Saiman, woordvoerder van de president, is er echter nog geen definitief besluit genomen. “De president wil het voorgenomen besluit eerst laten toetsen door deskundigen”, stelt Saiman. Een belangrijke factor in deze kwestie is de wetgeving omtrent dubbele functies van politieke ambtsdragers. Saiman verwijst naar wetgeving die momenteel zou worden behandeld in De Nationale Assemblee. Dit blijkt echter niet correct; de nieuwe wetgeving is een maand geleden al goedgekeurd en is niet van toepassing op zittende parlementariërs. Hierdoor zou Mangre zowel onderdirecteur bij een staatsbedrijf kunnen zijn, opererend onder de uitvoerende macht, als parlementariër in de wetgevende macht. Deze situatie zou volgens critici leiden tot een aanzienlijke belangenverstrengeling.
Vernomen wordt dat in overweging is dat Mangre haar parlementaire lidmaatschap zou opzeggen om de overstap naar NV Havenbeheer mogelijk te maken. Zij heeft intussen afstand gedaan van haar voorzittersrollen bij de onderwijsbonden BvL en ALS. “De president wil toetsen in hoeverre het juridisch gedekt is om dit nu te doen”, verklaart Saiman over de mogelijke benoeming. “We moeten het juiste voorbeeld geven aan de samenleving, vandaar dat er juridische adviezen zijn gevraagd om deze stap binnen het wettelijke kader te verantwoorden.”
De timing van dit voornemen, zo kort voor de verkiezingen van 2025, heeft tot veel kritiek geleid vanuit de samenleving. Op sociale media wordt volop gespeculeerd over het motief achter de mogelijke benoeming. Veel mensen uiten hun bezorgdheid over de ethische implicaties van dergelijke benoemingen.
…[+]
- Suriname behaalt vooruitgang in CFATF-herbeoordelingsproces..
- Grote explosies veroorzaken instorting van flatgebouw in De…..
- Regering neemt belangrijke besluiten voor duurzame ontwikke…..
- EU content met ontwikkelingen in Suriname..
- Geen enkel excuus voor genocide..
- Nieuws..
- Aannemers vuilophaal willen zo snel mogelijk verlenging con…..
- Ruw goud buitgemaakt bij overval goudkamp..
- Raghoebarsing blijft stil..
- Bhikharie: “Curatele en chaos door wantrouwen binnen coalit…..
- Dorothy Brown-Joseph..
- Parlementariërs eerder gekluisterd aan smartphone dan verga…..
- Man doodgeschoten op houtconcessie Jaykreek..
- Nog eens 25 dorpen krijgen stroom..
- Slaaphygiëne voor iedereen (7/slot)..
- Parmessar: “Nog zes maanden, houd vol Suriname”..
- Bewoners Koperzalmstraat overrompeld door mannen op bromfie…..
- Partnerschap Dialoog Suriname en EU zien positieve vooruitz…..
- Bezittingen land: Natuurlijke hulpbronnen versus grond..
- Gebroeders Kam zetten zich in voor weeskinderen..
- Trinidad, Guyana en Suriname kunnen samen economische kanse…..