Mangre: “Dienstwoningen onderwijs met perceel toegewezen aan functionarissen”

Parlementariër Reshma Mangre (VHP) vraagt de regering duidelijkheid over dienstwoningen ten behoeve van leerkrachten. Zij heeft informatie dat dienstwoningen met bijbehorend perceel zijn toegewezen aan functionarissen van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC).
Het gaat onder andere om de huidige directeur van MinOWC, Natasia Bennanon, een gewezen minister van het departement, de echtgenote van een ex-minister van onderwijs, een gewezen districtscommissaris, inspecteurs van onderwijs en anderen. Ze heeft in totaal namen van twaalf functionarissen, die in het bezit zijn van dienstwoningen. Mangre wil van MinOWC-minister, Marie Levens, weten als het klopt dat deze huizen momenteel zijn onderverhuurd aan derden.
Verder vraagt zij als het parlement in het kader van transparantie een inventarisatie kan krijgen van alle dienstwoningen, de staat waarin ze verkeren en door wie ze allemaal bezet worden gehouden. “Wordt het niet tijd dat deze huizen terugkomen in de boezem van de staat?”, vraagt ze.
Mangre geeft aan al geruime tijd aandacht te vragen voor het huidige mutatiebeleid, dat als strafmiddel wordt gebruikt tegen onderwijsgevenden. Ze merkt op dat onderwijsgevenden worden gemuteerd van noord naar zuid en van west naar oost en steeds moeten pendelen vanwege het feit dat zij niet in aanmerking kunnen komen voor dienstwoningen, die bestemd zijn voor onderwijsdoeleinden.
Aankoop boekenDe parlementariër wil ook weten wat gebeurd is met biologieboeken, die in 2012, zijn aangeschaft. In dat jaar waren door de regering Bouterse biologieboeken gekocht in Nederland voor het Surinaamse onderwijs. Deze boeken hebben het land bijkans 10 miljoen euro gekost. Mangre heeft vernomen dat de boeken naderhand afgekeurd zijn. Ze vraagt daarom duidelijkheid waarom deze boeken zijn afgekeurd en hoeveel die de staat exact hebben gekost.
Deze boeken moeten ergens zijn opgeslagen. Daarom vraagt ze waar die zijn opgeslagen en als er wordt betaald hiervoor. Als er opslagkosten worden betaald, verzoekt ze de regering in het kader van transparantie en openheid van zaken de samenleving van de informatie te voorzien hoeveel er per dag en of per week en of per maand aan opslagkosten wordt betaald.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald