Zestien jaar, al naar China geweest én een prijs gewonnen in dat land. Het feit dat Ninah Marhé les krijgt in de taal Mandarijn lijkt, zoals beloofd door de Chinese ambassadeur Lin Ji, inderdaad deuren te openen. “Ik vond het werkelijk prachtig en ik heb veel geleerd”, zegt Marhé met stralende ogen tegen de Ware Tijd.
Tekst en beeld Euritha Tjan A Way
Ze heeft vrijdag met andere leerlingen van het Arthur Alex Hoogendoorn Atheneum (AHAA) haar award gekregen tijdens een ceremonie om de jongeren die goed presenteren in het Mandarijn te blijven motiveren hun best te doen. Daarbij prees Ji het atheneum voor het kiezen van Mandarijn als vreemde taal, omdat één op de vijf wereldburgers deze taal spreekt. “Deze taal opent veel deuren voor je”, drukte hij de kinderen op het hart.
“Mijn docent zag dat ik oprecht genoot van de lessen in Mandarijn”
Ninah Marhé
Eerste keer
Marhé vertegenwoordigde Suriname tijdens de zeventiende Chinese Bridge Chinese Proficiency Competition for Foreign Secondary School Students in Beijing en Tianjin. Het was de eerste keer dat iemand van Suriname meedeed. “Mijn docent zag dat ik oprecht genoot van de lessen in Mandarijn en heeft me gevraagd of ik wilde meedoen. Ik moest eerst in Suriname door de selectie komen”, vertelt de leerling.
Participatie aan deze voorrondes staat open voor iedereen die Mandarijn spreekt en geen Chinese roots heeft. Na enkele extra begeleidingslessen deed Marhé met zeven anderen in mei en juni mee met de lokale Chinese Bridge Competition georganiseerd door het Confucius Instituut in Suriname. “Ik moest in het Mandarijn een speech houden, over een onderwerp schrijven en een talent laten zien. Tijdens de eerste ronde deed ik kaligrafie, dat zijn Chinese tekens en bij de tweede ronde deed ik een dans.” Marhé werd gekozen als beste en mocht naar China voor de internationale competitie.
Gobal Teachers Programme
Sulli Zhang is één van de drie docenten die via het Confucius instituut Mandarijn doceert op het atheneum. “Ik deed mee met het Gobal Teachers Programme twee jaar terug. Toen ik was geslaagd, mocht ik kiezen waar ik heen wilde en ik koos voor Suriname”, vertelt Zhang.
Zij kwam op 25-jarige leeftijd zonder familie, vrienden en kennissen in een voor haar vreemd land om Mandarijn te doceren en de Chinese cultuur te promoten. “Een gedurfde stap, maar ik heb geen spijt ervan”, zegt ze met een brede glimlach tegen de krant. “De studenten aan het Confucius instituut zijn volgzamer en die van het AHAA drukker, hebben altijd een eigen mening en willen die ook geven. Maar ik hou van beide groepen. Ik kan de verschillen wel waarderen.”
Ze zou een jaar in Suriname blijven, maar heeft verlengd tot 2025. Ze vindt het weer ‘heerlijk’. “Het is nooit echt koud. Maar ik mis het gemak van China. Het openbaar vervoer hier bijvoorbeeld vind ik een puzzel. Ik heb geen auto, dus het is moeilijk om ergens te komen.”
Wereldkampioenschap
In Beijing en Tianjin kwamen meer dan tweehonderd participanten en begeleiders samen. Marhé: “Er waren 113 studenten van over de hele wereld. Het was een kort, druk programma, maar ik heb heel veel van China gezien.” Het programma duurde van 14 tot 28 oktober en had als thema ‘Fly High with Chinese’.
De competitie wordt gezien als het ‘wereldkampioenschap’ van de Chinese taalvaardigheid en bestaat uit vier fasen: kwalificatieronde, promotiecompetitie, continentaal kampioenschap en wereldfinale. De deelnemers worden beoordeeld op hun kennis van de Chinese taal, inzicht in de Chinese cultuur, mondelinge vaardigheden en artistieke talenten.
Marhé voerde tijdens het talentensegment een klassieke dans op: ‘Ode to the Green Mountains of Qingshanfu’. Ze won de ‘Global Excellence Award’ voor haar prestaties en ontving tevens een studiebeurs om één semester Chinees te studeren in China. Deze beurs maakt deel uit van een internationaal programma voor toekomstige docenten in de Chinese taal. “Ik mag ervoor kiezen om tussen 2025 en 2027 deze gelegenheid te benutten. Ik hoop dat het mij lukt om het niveau te halen dat daarvoor vereist is.” Ze kan met de Chinese gemeenschap in Suriname niet echt converseren in het Mandarijn, omdat die meer Hakka en Kantonees spreekt.
Studiebeurs
Directrice Rosemary Simson zegt dat het atheneum sinds 2018 bezig is met het voortraject om te komen tot het werkelijk doceren van Mandarijn. “We zijn nu in het vijfde jaar. We doen dit ook omdat studenten hierdoor kans maken om met een beurs in China te gaan studeren. Die kans schijnen wij als land een beetje te laten liggen.”
Aifeng Chen, internationaal directeur van het Confucius Instituut aan de Anton de Kom Universiteit, meldt dat het de bedoeling is dat Suriname volgend jaar bij de achttiende editie van de competitie weer meedoet.
- NATUURLIJK IS BOUTERSE GEWOON IN SURINAME..
- Stichting D.O.V.E. schenkt nieuwe faciliteiten aan Gynaecol…..
- Politie en KPA nemen drugs en wapens in beslag tijdens groo…..
- Kustwacht Suriname verleent hulp..
- Kuldipsingh en Chinese ambassadeur bespreken samenwerking..
- VIDEO: Bouwhekken aan de Waterkant geramd door automobilist..
- Waterpeil Stuwmeer al vier meter lager dan normaal..
- Bezorgdheid over ernstige bedreiging afdeling Cold Case..
- Partijen..
- Gemeenschap Ovia Olo verheugd met mini-kunstgrasveld..
- NDP Infocentrum Frimangron ter ere van DDB..
- Benoeming Mangre..
- Jagdeo: ‘Overheidsparticipatie in diepwaterhavenproject noo…..
- President heeft onderhoud met delegatie Hart voor Den Haag..
- Politieagenten Cold Case Unit bedreigd door criminelen..
- Om trots op te zijn?..
- Kasimex House Band imponeert tijdens ‘Wi Na Wan Holland 202…..
- Korpschef reageert op vuurwapens op Braziliaans vaartuig en…..
- Kustwacht Suriname houdt illegale vissers aan met haaien..
- ‘Gaspotentieel kan aanzienlijk bijdragen aan economie’..
- Business School Netherlands biedt praktische masteropleidin…..