Maken aanhoudende dubieuze benoemingen Suriname tot een mislukte republiek?

De Surinaamse samenleving is in de eerste week van januari 2021 opgeschrikt door twee dubieuze aanstellingen van de ongeschoolde drugscrimineel Joël Martinus, meer bekend als ‘Mony hond’ of ‘Bordo’. In Frankrijk is Bordo in hoger beroep tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld voor cocaïnesmokkel en sindsdien voortvluchtig voor de Franse overheid.
De ‘failed state’ uitspraken van de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, over Suriname lijken nu meer dan voorheen bijna profetisch. Destijds hebben deze uitspraken voor veel beroering gezorgd in de Surinaamse samenleving en velen waren het er toen niet mee eens. Als we nu echter terugkijken, na tien jaar regering Bouterse en zes maanden regering-Santokhi/Brunswijk, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de Republiek Suriname inderdaad blijkt te mislukken. Nu wordt meer dan ooit duidelijk dat wanneer je goed geschoold, ervaren, niet corrupt en geen familie van de president of vicepresident bent, je geen kans maakt op een topfunctie bij de Surinaamse overheid.
Joël Martinus, oftewel Bordo, maakte in Suriname furore door zijn flamboyante openbare verschijningen, vaak omhangen met veel gouden sieraden. Hij maakte net als zijn protegé Ronnie Brunswijk het strooien van geld tot zijn handelsmerk. Bordo noemt zich entertainer/rapper en bezit een voetbalclub. Hij is zeer populair onder de marrons en bepaalde stedelingen vanwege zijn opmerkelijke Facebookoptredens en liveshows.
Politiek-analisten in Suriname durven zelfs te stellen dat Ronnie Brunswijks politieke partij ABOP haar verkiezingswinst voor een groot deel aan Bordo te danken heeft, vanwege zijn grote aanhang. De voltallige Raad van Ministers in Suriname onder leiding van president Chan Santokhi en de in Nederland voor drugsveroordeelde vicepresident Brunswijk hebben zich weer publiekelijk te schande gezet en zichzelf een brevet van ongeschiktheid opgespeld, door goedkeuring te geven aan de aanstelling van Bordo als ‘deskundige’ beleidsadviseur.
Bordo heeft naar eigen zeggen de lagere school niet afgemaakt. Zullen we ooit zijn cv met opleidingen en vervolgstudies te zien krijgen? Bordo geeft aan zijn salarissen te doneren, zonder te beseffen dat zijn aanstellingen niet bevorderlijk zijn voor de motivatie van ervaren arbeidskrachten en studerenden en zelfs belemmerend werken.
Al jaren houden we elkaar na elk politiek dieptepunt voor, dat er geen grotere schande denkbaar is. In een land dat het van deskundige en ervaren professionele managers moet hebben om uit het financiële slop te komen, is de aanstelling van Bordo als beleidsadviseur én als directeur van de Anthony Nesty Sporthal een nieuw dieptepunt. Was de benoeming van Ronnie Brunswijk als vicepresident al een grote schande in binnen- en buitenland vanwege zijn crimineel verleden, niet ontwikkelde denkwijzen en vaak asociaal gedrag. Nu wordt de omstreden aanstelling van Bordo een moeilijk uit te wissen schandvlek voor de Republiek Suriname.
Wordt het geen tijd dat wij als Surinamers beseffen dat het denken en politiekvoeren vanuit etnische hokjes en vriendjespolitiek ons alleen maar achteruitgang brengt? Wordt het geen tijd om deze denkwijze te verlaten en puur op basis van professionaliteit, ervaring en deskundigheid managers aan te stellen?
De regering-Santokhi/Brunswijk heeft zich vanaf haar aantreden onbetrouwbaar getoond. Santokhi beloofde een eind te maken aan nepotisme en maakte vele mooie beloften, maar benoemde direct na zijn aantreden zijn echtgenote, familieleden en vriendjes op meerdere en belangrijke posten. De leugen blijkt te regeren en van protest onder de bevolking trekt men zich niets aan. Sterker nog, de regering treft sinds haar aantreden alleen maatregelen in het nadeel van de arme bevolking. Economisch ging het in Suriname nog nooit zo slecht, is het land technisch failliet en kan het nergens meer geld lenen met als laatste financiële redding het IMF.
De regering hoopte op financiële steun van de Surinaamse diaspora in de vorm van donaties en goedkope leningen en financiële hulp uit Den Haag. Echter bedenken zij zich wel tweemaal voordat men in zee gaat met een incompetente regering.
Rekening houdende met de harde kritiek van Stef Blok, moeten we ons na 45 jaar onafhankelijkheid serieus afvragen of wij op deze mislukte etnische en corrupte basis verder willen. De huidige Surinaamse regering heeft het stokje overgenomen van de corrupte regering-Bouterse en zorgt er vervolgens zelf voor dat de status van ‘failed state’ meer dan waar wordt gemaakt. Zolang wij in Suriname voor leiders kiezen op basis van etniciteit en vriendjespolitiek, in plaats van integriteit, karakter, kennis en kunde zullen we altijd achter de feiten aanlopen.
Het Surinaamse volk moet nu echt beseffen dat de oude corrupte politieke partijen Suriname vanwege hun verouderde denkwijzen en bewezen ondeskundigheid niet kunnen regeren en dus snel plaats moeten maken voor nieuwe generaties.
Peter M. Wolffpetermartinwolff@outlook.com

Disclaimer

Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden … ………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald