Makandra-programma versterkt plant- en dierzorg

Op donderdag 8 mei 2025 vond de slotconferentie plaats van het Makandra-programma, een samenwerkingsinitiatief tussen Suriname en Nederland gericht op het versterken van zowel de plantgezondheidscontrole als de veterinaire zorg in Suriname. Het programma werd uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) van Suriname.

Tijdens de conferentie werden de behaalde resultaten op het gebied van plantgezondheid en veterinaire zorg gepresenteerd door de projectleiders vanuit de NVWA, Edzart Bruinier en Sietske Boschma, en de projectcoördinatoren van Suriname Gerold Tjon A San en Stacey Zebeda.

Het Makandra-programma is een toonaangevend voorbeeld van succesvolle internationale samenwerking, gericht op duurzame ontwikkeling en de versterking van de agrarische en veterinaire sector in Suriname. Dat zei de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de heer Parmanand Sewdien, tijdens zijn openingstoespraak op de slotconferentie van het project. “Met de afronding van het Makandra-programma viert de Surinaamse agrarische sector een belangrijke stap vooruit in samenwerking, groei en wederzijds vertrouwen,” aldus minister Sewdien.

Ook de heer Michiel Bierkens, plaatsvervangend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, was aanwezig bij de conferentie. In zijn toespraak ging hij in op de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die binnen het project betrokken was bij het verbeteren van standaarden en procedures op het gebied van exportcontrole. “Als de opgedane kennis en systemen goed worden geïmplementeerd, kan dit de exportpositie van Suriname richting Europa aanzienlijk versterken,” aldus Bierkens.

Gedurende het programma werden diverse trainingen georganiseerd voor inspecteurs van de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen (PB&KK), die fungeert als de National Plant Protection Organisation (NPPO) van Suriname. Deze trainingen richtten zich op belangrijke thema’s zoals inspectie, survey, plaag risico analyse (PRA)en diagnostiek (bacteriologie, nematologie, entomologie en mycologie).

De sessies combineerden theoretische kennis met praktische toepassingen, waaronder veldonderzoek en laboratoriumanalyses in het Agrarisch Onderzoekslaboratorium van LVV. De gedeelde ambitie is om de NPPO Suriname te positioneren als een internationaal erkende autoriteit, wat de toegang tot Europese markten voor Surinaamse agrarische producten zal vergemakkelijken.

Naast de plantgezondheidscomponent werd ook aandacht besteed aan de veterinaire zorg. Er werden trainingen georganiseerd gericht op het verbeteren van de veterinaire zorg en het beheer van diergezondheid. Deze trainingen waren essentieel voor het versterken van de veterinaire infrastructuur en het verbeteren van de gezondheid van dieren in Suriname.

..