Maisha Neus: “Het zou mij niet verbazen als meer NDP-politici van het toneel sluipen”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt STREI-voorzitter Maisha Neus dat indien de NDP aansprakelijk kan worden gesteld voor hun desastreus beleid, Akiemboto in grote problemen komt. Neus zegt dat Akiemboto in zijn afscheidsbericht dubbelzinnig is. “Hij geeft vijf gebieden aan waarbinnen hij een bijdrage heeft kunnen leveren. Aan de andere kant zegt hij dat hij veel zaken die nu gebeuren, niet met zijn waarden kan verenigen. Maar je rent toch niet met gesloten ogen tegen een dikke muur? Dit brengt me op het tweede punt. We zien dat op persoonlijk vlak er andere zaken spelen. Sergio Akiemboto werd gezien als een jonge rijzende politicus, die ook bereid was zijn eigen fouten onder ogen te zien. Hiermee creëerde hij een beeld van openheid, eerlijkheid en zelfreflectie. Of dit beeld klopt, durf ik in twijfel te trekken. We moeten niet vergeten dat hij de opvolger is van Dodson, die nogal een slagveld achterliet wat betreft het omgaan met onze natuur.
Akiemboto heeft deze zaken, zoals de skalians en andere wildwest goudmijnactiviteiten of boskap, niet gerepareerd. Integendeel is de leegroof van de Surinaamse grondstoffen in versneld tempo doorgegaan. Misschien ziet hij het zelf als zijn grote verdienste, maar de handtekening onder de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa is door Akiemboto gezet. Er is daar heel veel maatschappelijk en politiek protest tegen gevoerd, helaas heeft dat niet tot andere inzichten geleid. De wet op de staatsschuld leek misschien speciaal voor de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, te zijn bedoeld”, zegt Neus.
“Maar, als andere NDP-toppers ook hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun desastreuze handelen, zou de oud-minister van NH wel eens in grote problemen kunnen komen. Zeker voor de afhandeling van deze Suralco-kwestie. De NDP zal hem dan niet tegen vervolging kunnen beschermen. Hoe sterker het Openbaar Ministerie wordt, en hoe meer mensen er vervolgd zullen worden voor zaken die niet in het belang van de Surinaamse natie onder Bouterse zijn doorgevoerd, hoe meer NDP-politici van het toneel zullen sluipen en misschien wel uit het land. Het zou mij niet verbazen”, aldus Neus.

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname