IS OF WAREN er maffioso praktijken bij het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in Suriname? Wie het geval van de militair Rodney Cairo volgt, kan bijna geen andere conclusie trekken. De militair die bekendstaat als ‘moeilijk man’ werd in de nacht van 15 op 16 april 2020 bijna gegijzeld door een zeskoppige groep, die kennelijk werkte in opdracht van de toenmalige DNV-directeur Daniëlle Veira.
De Nederlander Imro Miedema is hiervoor op 30 juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Uit het onderzoek is gebleken dat in opdracht van Veira een val voor Cairo werd opgezet. Daarbij werd gebruikgemaakt van drie Braziliaanse vrouwen. Zij klopten in het holst van de nacht aan bij de militair en vroegen of zij de nacht in zijn woning mochten doorbrengen, daar het lockdown was tijdens de Covid-19-pandemie en ze vreesden door de autoriteiten te worden opgepakt, omdat ze nog zo laat over straat waren.
Suriname moet geen land (meer) zijn van klassenjustitie, doofpotten en blinde muren
Cairo, die zichzelf een goed getrainde militair noemt, liet dat toe en werd op een gegeven moment bedwelmd door de vrouwen. De groep van zes sloeg toe en Cairo werd bijna met succes ontvoerd. Doordat zijn buurman de politie belde, kwam die opdagen en werd de poging tot ontvoering en misschien nog meer verijdeld.
Veira belde met de toenmalige politiekorpschef Roberto Prade en vroeg hem zijn manschappen terug te roepen. Dat deed hij ook, terwijl Prade moest weten dat DNV geen algemene opsporingsbevoegdheid heeft en geen mensen mag arresteren. Het orgaan verzamelt slechts inlichtingen in het kader van de staatsveiligheid. In voorkomende gevallen dient deze informatie door te worden gespeeld aan andere justitiële autoriteiten om op te treden.
Maar wat de zaak helemaal wazig maakt, is het waarom achter deze actie. Volgens Cairo moest hij wapens, die waren verdwenen uit de wapenkamer van DNV en elders waren, graferen, een rapport maken en afgeven aan de opdrachtgever. Wie dat is of zijn, waar de wapens lagen en waarom dat zo een impact kon hebben, wil hij niet prijsgeven. Wat uit het interview dat DTV met hem had blijkt, is dat hij zwaar getraumatiseerd lijkt en eigenlijk een ‘wandeling’ met Veira wil hebben om dit alles op te lossen. Zijn woorden laten niets aan de verbeelding over.
Het is helemaal te begrijpen dat gevoelige informatie de nationale veiligheid aangaande niet op straat kan liggen. Maar in deze lijkt meer uitleg wel nodig. Want wat zou met deze Cairo zijn gebeurd als de ontvoering wel was gelukt. Wat doen wapens van DNV ergens waar ze kennelijk niet moeten zijn en sterker nog, wat heeft Veira ertoe gedreven de mogelijke opdracht tot vrijheidsberoving te geven.
Gegeven dat ze geen acuut gevaar voor het land opleveren, zouden deze vragen dringend moeten worden beantwoord. Suriname moet geen land (meer) zijn van klassenjustitie, doofpotten en blinde muren. Wie moet boeten, moet zonder aanzien des persoons boeten.
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire st…..
- VHP houdt vast aan inclusiviteit..
- President Santokhi buigt voor de wil van het volk: “Sranan,…..
- BETERE AANPAK MONUMENTEN..
- AGU PEN!..
- Ook vandaag regen en onweersbuien..
- BRICS-top in Rio van start: Xi en Poetin afwezig, verdeeldh…..
- Seferinus Eduard Linkers (73) Paramaribo 1-7-2025..
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor …..
- Adhin: “aantreden Simons en Rusland nieuwe kans voor nation…..
- Transvaal-coach Mannen baalt na nederlaag tegen Inter Moeng…..
- Gabreyenne Weeks: “Recruitment Event opende de deur naar mi…..
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken..
- Simons en Rusland erkennen grote verantwoordelijkheid..
- ‘Jenny cracked it!’: Geerlings-Simons schrijft geschiedenis…..
- Sampie beschikbaar voor ministerspost in regering-Simons..
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk..
- Robinhood sleept heel laat gelijkspel uit het vuur tegen PV…..
- Nederlandse premier Schoof feliciteert president-elect Simo…..
- Column: Borrelpraat no. 879..
- De Arend-captain Noughiënt: ‘We gaan voor de clean sweep…..