Klimaatdoelen en mensenrechten leidraad
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — “Landen zouden niet hoeven te kiezen tussen het bestrijden van armoede of het exploiteren van hun fossiele brandstofpotentieel. Behouden van de planeet zou samen moeten gaan met het vechten tegen armoede.” Dat is het standpunt van Frankrijk dat ook verkondigd wordt in de Paris Pact for People and Planet (PPPP). Dat werd ook herhaald tijdens de online persconferentie donderdag met Élysée het persagentschap van Frankrijk.
Velen van de landen die volgende week in Rio de Janeiro samenkomen voor de meeting van de G20 zijn het daarmee eens. Vandaar ook de launch van de social summit donderdag voorafgaand aan de meer zakelijke meetings. Om de noden van de arme mensen in de wereld ook onder de aandacht te brengen.
Wat wel zo is, is dat privé kapitaalkrachtigen zoals banken steeds meer lenen aan landen die groene doelen halen. En dat kapitaal is Frankrijk aan het mobiliseren
Franse Élysée
De Franse president Emmanuel Macron is met een charmeoffensief begonnen in Latijns-Amerika om meer projecten van de grond te krijgen die voldoen aan de PPPP. Zaterdag is Macron eerst in Argentinië om president Javier Milei te bezoeken om het land dat ook lid is van de G20 en dat bekendstaat als een tegenhanger van dit streven van Frankrijk, te ontmoeten. Vervolgens gaat Macron naar Rio de Janeiro om mee te doen aan de G20 en daarna Chili om bondgenoot Gabriel Boric te bezoeken en de volksvertegenwoordiging in Chile te spreken.
Mercosur
Op de agenda van zijn bezoeken staan de commitment aan de klimaatdoelen van Parijs die onlosmakend verbonden zijn met de PPPP en ook de handelsbetrekkingen binnen Mercosur verband. Volgens Élysée zijn er uitdagingen met het halen van de klimaatdoelen in Latijns-Amerika en ook problemen met mensenrechten, wat vertragingen kan opleveren bij het tekenen van Mercosur, dat Latijns Amerikaanse producten toegang zou bieden tot Europese markten.
Suriname
Binnen het programma PPPP is privékapitaal te krijgen voor landen die hun uitstoot en ook hun investeringen in fossiele brandstoffen terugschroeven. Dat zou volgens berichten zelfs kunnen leiden tot voordelen bij instituten zoals het IMF. Suriname zit daardoor in een moeilijke positie omdat het land heeft gekozen voor het ontwikkelen van de fossiele brandstoffen offshore om zo juist uit de schulden en armoede te komen.
Op de vraag van de Ware Tijd of kleine eilandstaten zoals ook Suriname genoemd wordt, door de voorwaarden van het PPPP juist gedwongen worden te kiezen tussen armoede en ontwikkeling antwoordt Élysée ontkennend. “Het eerste uitgangspunt is dat landen soeverein zijn. Hoe ze hun beleid uitvoeren bepaalt Parijs niet. Wat wel zo is, is dat privé kapitaalkrachtigen zoals banken steeds meer lenen aan landen die groene doelen halen. En dat kapitaal is Frankrijk aan het mobiliseren”, aldus Élysée.
Suriname heeft net getekend met het Franse TotalEnergies dat een gigantische investering van 9 miljard euro doet in de komende jaren om het GranMorgu offshore veld te ontwikkelen. In 2028 zou de eerste olie uit de grond komen. Suriname heeft ook de grondenrechten van inheemsen en marrons in het binnenland nog niet bij wet geregeld.
Jaar van Latijns Amerika
In maart reisde Macron al naar Brazilië voor een bilateraal bezoek met een drukke agenda samen met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. Nu keert hij terug naar de regio, dat noemt Élysée historisch. “Dit kan het jaar van Latijns-Amerika genoemd worden.” Op vragen of Macron dit doet om vooral de president elect Donald Trump die tegen het klimaatakkoord is de pas af te steken in Latijns Amerika zegt Élysée: “Frankrijk is een onafhankelijk land en bepaalt zelf de eigen strategie.”
- Verdachtenverhoor Kromosoeto en medeverdachten opnieuw uitg…..
- Jairam: ‘Overheid moet meer investeren in agrarische sector…..
- Spirituele leider Sadhguru komt naar Suriname..
- Huize Margriet 55 jaar..
- Defensie levert 73 cursisten af: ‘Het is een eer om bij Def…..
- Jones: “Minister LVV door rijstboeren gezien als grootse op…..
- Veiligheidsgevoel moet omhoog: criminele bendes zullen inge…..
- Harold Glen Nijbroek..
- Minister Nurmohamed: “Oil en gas gaan Nickerie veranderen…..
- Tropische storm Sara teistert Midden-Amerika met stortregen…..
- Wereldbank lanceert Suriname-landenstrategie voor armoedebe…..
- Extra geld nodig om loonsverhogingen ambtenaren te betalen..
- Uitspraak in strafzaak Saya en medeverdachten..
- Loon- en salarisaanpassingen reden suppletoire begroting 20…..
- 𝙒𝙞𝙟𝙯𝙞𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚𝙡𝙚𝙛𝙤𝙤𝙣𝙣𝙪𝙢𝙢𝙚𝙧 𝙖𝙖𝙣𝙜𝙞𝙛𝙩𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙨𝙩 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙚𝙗𝙪𝙧𝙚𝙖𝙪 𝙒𝙖𝙡𝙙𝙚…..
- Econoom Winston Wirth (67) heengegaan..
- Beroepsonderwijs in Suriname gaat op de operatietafel..
- Diesel bestemd voor Wakaypompen ‘verdampt’..
- Dan suma law?..
- Strafzaak Pikin Saron uitgesteld: Inheemse gemeenschap tele…..
- Olieproductie Guyana bereikt mijlpaal van half miljard vate…..