Tijdens zijn bezoek aan Washington, DC benadrukte de Franse president Emmanuel Macron dat onderhandelingen over een wapenstilstand in Oekraïne niet mogen resulteren in de overgave van het land. Volgens hem moet een bestand gepaard gaan met solide veiligheidsgaranties, zodat Rusland niet opnieuw tot agressie overgaat.
Macron wees erop dat dergelijke garanties ontbraken bij eerdere overeenkomsten, zoals Minsk I en Minsk II. Hij herinnerde eraan dat Rusland ondanks deze akkoorden zijn aanvallen voortzette en drie jaar geleden zelfs overging tot een grootschalige invasie van Oekraïne.
President Donald Trump, die na zijn ontmoeting met Macron sprak, uitte zijn overtuiging dat de Russische leider Vladimir Poetin werkelijk bereid is tot een akkoord. “Ik kan het mis hebben, maar hij wil een deal sluiten,” aldus Trump. Hij benadrukte dat een oplossing zo snel mogelijk gevonden moet worden, met eerst een bestand en uiteindelijk duurzame vrede. “Elke dag dat we de oorlog kunnen beëindigen, betekent de redding van honderden, soms duizenden levens.”
Macron verklaarde dat hij sinds de Russische massamoord in Boetsja in 2022 niet meer met Poetin heeft willen spreken. Echter, met de komst van de nieuwe Amerikaanse regering is de situatie veranderd. Hij benadrukte dat Europa betrokken wil worden bij de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland, al gaf de Amerikaanse Oekraïne-gezant Kellogg deze maand aan dat dit niet aan de orde is.
Daarnaast is Macron het met Trump eens dat Europese landen niet langer volledig op de VS kunnen vertrouwen voor hun veiligheid. Volgens hem zijn hierover al gesprekken gaande.
Verder onderstreepte hij dat de soevereiniteit van Oekraïne van cruciaal belang is voor de stabiliteit van Europa. Er bestaat bezorgdheid dat een beloning voor Poetin zou kunnen leiden tot verdere agressie. “Oekraïne heeft de afgelopen jaren niet alleen gevochten voor zijn eigen onafhankelijkheid en soevereiniteit, maar ook voor onze collectieve veiligheid,” aldus Macron.
Trump en Macron spraken eveneens over andere essentiële kwesties, waaronder de situatie in het Midden-Oosten en de dreigende handelsoorlog. Macron benadrukte daarbij dat de EU en de VS op deze gebieden gedeelde belangen hebben.
Met betrekking tot de economische relaties merkte hij op dat de economieën van de EU en de VS sterk met elkaar verbonden zijn en dat beide streven naar meer welvaart voor hun bevolking. Dit vereist samenwerking, zo onderstreepte hij.
Als voorbeeld van een gezamenlijk belang in het Midden-Oosten noemde hij de noodzaak om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt.
- DNA-voorzitter trekt aan de bel: wettelijke terinzage leggi…..
- Boebsingh Daniel Ramrattansing..
- Volksgezondheid op Wereld Kanker Dag: ‘We hebben elkaar nod…..
- India bewijst humaniteit..
- Medewerkers AdeKUS in actie om achterstallige betaling..
- I-Care polikliniek voor preventieve oogzorg en specialistis…..
- Medewerkers bestuursressorten Marowijne-Zuidwest en Boven-T…..
- Multidisciplinaire werkgroepen presenteren aanbevelingen in…..
- Somohardjo beschuldigt minister Landvreugd van machtsmisbru…..
- Somohardjo: “Volk apprecieert asfalteren wegen vlak voor ve…..
- Vier jaar Yankee-circus..
- President wil 100.000 boekjes over verworvenheden regering..
- Surinaamse oogzorg verstekt met I-Care polikliniek..
- NAVO-baas Rutte steunt visie van Trump over strategisch bel…..
- Ruim 600 bewoners van Boven-Suriname hebben nu continu toeg…..
- Welk ‘verhaal’ klopt..
- NPS mag meedoen aan de verkiezingen..
- Mannen: “We beschouwen elk team als een serieuze tegenstand…..
- Regering introduceert millets in Suriname..
- China heft tarieven op Amerikaanse goederen na Trumps zet..
- Assembleelid Wang: “Invoeren kassysteem niet op het juiste …..