Tijdens zijn bezoek aan Washington, DC benadrukte de Franse president Emmanuel Macron dat onderhandelingen over een wapenstilstand in Oekraïne niet mogen resulteren in de overgave van het land. Volgens hem moet een bestand gepaard gaan met solide veiligheidsgaranties, zodat Rusland niet opnieuw tot agressie overgaat.
Macron wees erop dat dergelijke garanties ontbraken bij eerdere overeenkomsten, zoals Minsk I en Minsk II. Hij herinnerde eraan dat Rusland ondanks deze akkoorden zijn aanvallen voortzette en drie jaar geleden zelfs overging tot een grootschalige invasie van Oekraïne.
President Donald Trump, die na zijn ontmoeting met Macron sprak, uitte zijn overtuiging dat de Russische leider Vladimir Poetin werkelijk bereid is tot een akkoord. “Ik kan het mis hebben, maar hij wil een deal sluiten,” aldus Trump. Hij benadrukte dat een oplossing zo snel mogelijk gevonden moet worden, met eerst een bestand en uiteindelijk duurzame vrede. “Elke dag dat we de oorlog kunnen beëindigen, betekent de redding van honderden, soms duizenden levens.”
Macron verklaarde dat hij sinds de Russische massamoord in Boetsja in 2022 niet meer met Poetin heeft willen spreken. Echter, met de komst van de nieuwe Amerikaanse regering is de situatie veranderd. Hij benadrukte dat Europa betrokken wil worden bij de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland, al gaf de Amerikaanse Oekraïne-gezant Kellogg deze maand aan dat dit niet aan de orde is.
Daarnaast is Macron het met Trump eens dat Europese landen niet langer volledig op de VS kunnen vertrouwen voor hun veiligheid. Volgens hem zijn hierover al gesprekken gaande.
Verder onderstreepte hij dat de soevereiniteit van Oekraïne van cruciaal belang is voor de stabiliteit van Europa. Er bestaat bezorgdheid dat een beloning voor Poetin zou kunnen leiden tot verdere agressie. “Oekraïne heeft de afgelopen jaren niet alleen gevochten voor zijn eigen onafhankelijkheid en soevereiniteit, maar ook voor onze collectieve veiligheid,” aldus Macron.
Trump en Macron spraken eveneens over andere essentiële kwesties, waaronder de situatie in het Midden-Oosten en de dreigende handelsoorlog. Macron benadrukte daarbij dat de EU en de VS op deze gebieden gedeelde belangen hebben.
Met betrekking tot de economische relaties merkte hij op dat de economieën van de EU en de VS sterk met elkaar verbonden zijn en dat beide streven naar meer welvaart voor hun bevolking. Dit vereist samenwerking, zo onderstreepte hij.
Als voorbeeld van een gezamenlijk belang in het Midden-Oosten noemde hij de noodzaak om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt.
- Kapotte waterleidingbuis zorgt voor lage waterdruk Leiding …..
- Jagesar: Suriname verwacht in 2026 tweede FID..
- Financiën politieke partijen..
- President Santokhi presenteert Surinames vorderingen op Car…..
- MOU versterkt ontwikkeling EAG-luchthaven..
- Regering keurt ontwerpwet Wijziging Anti-corruptiewet 2017 …..
- Prognose 25 mei 2025..
- Hamas draagt lichamen over van jongste gijzelaars..
- Update: Drugs en vuistvuurwapen aangetroffen en inbeslaggen…..
- Staatsolie: Partners boren vijf offshore exploratieputten i…..
- Politieke partijen negeren APS: “Dit is racisme en discrimi…..
- 48ste Caricom Staatshoofden Vergadering van start..
- Sollicitatie voor Ordedienst gestart..
- Verklaring BiZa wettelijke terinzagelegging kiezerslijsten …..
- Anti-corruptiewet wordt aangepast; besluit goedgekeurd..
- Extra veiligheidskleppen ingebouwd om herhaling fraude te v…..
- NDP presenteert verkiezingsprogramma..
- Begraafplaats Javaanse contractarbeiders in Sint-Michielsge…..
- Suriname strijdt tegen zwarte lijst EU: illegale visserij a…..
- Eerste drie politieke partijen geregistreerd bij CHS..
- Gedeporteerde migranten in Panama verplaatst naar junglereg…..