LVV sluit Makandra-project af met workshop over kwekersrecht

Om de kwaliteit van plantaardig uitgangsmateriaal verder te verbeteren en de wettelijke bescherming van nieuwe plantenrassen te versterken, organiseert het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met Naktuinbouw een workshop met als thema “Kwekersrecht in Suriname”. Deze sessie die gisteren is gestart en tot en met 9 mei duurt markeert de afsluiting van het Makandra-project “Zaadverbetering in Suriname”.

ADVERTENTIE

De workshop richt zich op het vergroten van de kennis en capaciteit van deskundigen binnen het ministerie, evenals partners zoals de Nationale Zaad Raad (NZR), ADRON, Celos, FAI en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Er is bijzondere aandacht voor de implementatie van de Zaadwet, het kwekersrecht en het toelatingsproces van nieuwe plantenrassen via het zogeheten DUS-onderzoek (Distinctness, Uniformity and Stability).
Het Makandra-project, vernoemd naar het Surinaamse woord voor “samen optrekken”, is een bilateraal initiatief waarbij Nederland technische bijstand verleent aan Suriname. Naktuinbouw, een gerenommeerd kenniscentrum uit Nederland, ondersteunt de Surinaamse autoriteiten met expertise op het gebied van zaadkwaliteit, inspectie en wetgeving.
Tijdens de workshop sprak Maitrie Jagroep, onderdirecteur Landbouwkundig Onderzoek bij LVV, de hoop uit dat de Ontwerpwet Zaadwet — inmiddels aangeboden aan De Nationale Assemblee — snel wordt goedgekeurd. Volgens haar is dit essentieel voor de verdere ontwikkeling van de sector.
Ook werd benadrukt dat Suriname met de invoering van het kwekersrecht voldoet aan internationale normen, waaronder de UPOV Conventie 1991. Enkele LVV-medewerkers en NZR-leden volgden recent een intensieve training bij Naktuinbouw in Nederland om zich verder te verdiepen in deze regelgeving.