Van maandag 5 mei tot en met vrijdag 9 mei wordt in Suriname een workshop en informatiesessie gehouden over het onderwerp: ‘Kwekersrecht in Suriname’. Deze workshop is onderdeel van het Makandra-project, dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van plantaardig uitgangsmateriaal in Suriname. De sessie wordt gezamenlijk georganiseerd door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Naktuinbouw. De training heeft als doel de capaciteit van de deskundigen binnen het ministerie, evenals relevante stakeholders zoals onderzoeksinstituten en andere betrokken afdelingen, te versterken. Het accent ligt hierbij op de implementatie van de Zaadwet, met bijzondere aandacht voor het kwekersrecht en de toelating van nieuwe plantenrassen. Ook wordt er aandacht besteed aan het DUS-onderzoek (Distinctness, Uniformity and Stability), een methodiek waarmee wordt onderzocht of een ras voldoet aan de eisen van nieuwheid op basis van karakteristieken van het plantenras. Naast medewerkers van LVV, nemen ook vertegenwoordigers van de Nationale Zaad Raad (NZR), het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON), Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), Food and Agriculture Industries (FAI), en de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS) deel aan de workshop.
Het Makandra-project (Makandra = samen optrekken), is een vraaggestuurd programma waarbij Nederland technische onder- steuning biedt aan de Surinaamse overheid. In dit geval heeft Naktuinbouw, een kennis- en expertisecentrum voor de tuinbouwsector in Nederland, haar expertise en kennis gedeeld om de Surinaamse autoriteiten te ondersteunen bij het versterken van de wet- en regelgeving rondom kwekersrechten en de toelating van nieuwe plantenrassen.
Naktuinbouw beoordeelt de identiteit, kwaliteit en gezondheid van teeltmateriaal en voert diverse inspecties en toetsen uit op ziekten en plagen. Onlangs hebben drie medewerkers van LVV en leden van de NZR, een intensieve stagetraining gevolgd bij Naktuinbouw in Nederland, gericht op de bescherming van nieuwe plantenrassen, conform de UPOV Conventie 1991.
Daarnaast is de Ontwerpwet Zaadwet, die door de NZR werd ontworpen, inmiddels aan het Surinaamse parlement aangeboden. Tijdens de opening van de workshop sprak Maitrie Jagroep, LVV-onderdirecteur Landbouwkundig Onderzoek, de hoop uit dat de Zaadwet spoedig goedgekeurd wordt, zodat de implementatie in de praktijk kan beginnen. Zij benadrukte de wens voor verdere ondersteuning van Naktuinbouw om deze belangrijke stap te realiseren.
Deze workshop vormt een essentiële stap in de versterking van de tuinbouwsector in Suriname, met als doel de kwaliteit en het beheer van plantaardig uitgangsmateriaal te verbeteren en duurzame groei van de sector te bevorderen.
The post LVV en Naktuinbouw organiseren workshop ‘Kwekersrecht in Suriname’ ..
- Wat beoogt BIBIS met Nationaal Migratiebeleidsplan?..
- SURGE-programma succesvol afgesloten: 41 bedrijven ondertek…..
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staat…..
- AWJ wapent zich tegen kinderarbeid en seksueel molest..
- Particuliere huisartsen versterken eerstelijnszorg met HEAR…..
- OM: Onderzoek naar ernstige milieuverontreiniging Stuwmeerg…..
- Mangre reageert op kritiek over benoeming: ‘ik ben een hoge…..
- Oorlog: India voert raketaanvallen uit op doelen in Pakista…..
- NDP arki bun: als Ashwin Adhin morgen verhuist naar de VHP,…..
- Suriname veroordeelt dodelijke aanslag op groep toeristen i…..
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaa…..
- Oproepingskaarten kopen heeft geen zin, stelt Eskak..
- Abop vs Pertjajah Luhur: Schijnhuwelijken lopen nooit goed …..
- Jogi: Staatsolie zou verharding van de weg als cadeau moete…..
- Nieuw biometrisch paspoort tien jaar geldig..
- VSB slaat alarm: ‘Daling Franse toeristen nadelig voor loka…..
- Mac Andrew stelt commissies in tegen kinderarbeid en seksue…..
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwi…..
- Baitali-directeur oneens met uitspraken president..
- Rinia Heloise Ursula Joval..
- Hucretia Fernanda Aalse – Ho A Hing..