LVV en FAO binden strijd aan tegen fruit- en groenteplagen

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties binden gezamenlijk de strijd aan tegen fruit- en groenteplagen. Op LVV heeft op donderdag 10 april de inceptieworkshop van een bestrijdingsproject plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst zijn diverse belanghebbenden geïnformeerd over de doelstellingen en geplande activiteiten van het project.
LVV is in december 2024 officieel gestart met een nieuw bestrijdingsproject tegen twee hardnekkige landbouwplagen. Met goedkeuring en financiering van de FAO wordt het zogenoemde Technical Cooperation Programme (TCP/SUR/4002) uitgevoerd onder de titel “Integrated Pest Management and Biological Control for Sustainable Crop Production”.
Het project heeft een budget van US$ 150.000 en richt zich op de bestrijding van twee schadelijke insecten: de Carambola fruitvlieg en de tomaatboorder. Het doel hiervan is om via geïntegreerde plaagbeheersing en biologische bestrijding de schade aan landbouwgewassen aanzienlijk te beperken.
De Carambola fruitvlieg en de tomaatboorder vormen een serieuze bedreiging voor de landbouw. Deze plagen bemoeilijken export en kunnen zelfs leiden tot een verbod op export van deze producten naar Europa. LVV heeft daarom technische assistentie gevraagd aan de FAO. Een ervaren expert zal worden ingezet om een effectieve lokstof te ontwikkelen voor het verbeteren van de monitoring van de tomaatboorder.
Tegelijkertijd worden telers ondersteund met kennis en middelen om de plaagpopulatie op het veld sterk te reduceren. Met dit project zet Suriname een belangrijke stap richting duurzame en effectieve plaagbeheersing in de landbouwsector. De inzet van biologische methoden draagt niet alleen bij aan een hogere voedselkwaliteit, maar versterkt ook de exportpositie van het land op de internationale markt.