Lucia Wijker-Gangadin presenteert boek over Surinaamse Winti-Obia-sieraden

Lucia Wijker-Gangadin presenteerde gisteren haar boek Van bloedgeld, oormerk, arm-, nek- en enkeltuig naar dierbaar sieraad: Surinaamse Winti-Obia-sieraden in de Universiteitsbibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Tijdens haar presentatie sprak zij over de inhoud en betekenis van het boek.
In een interview met Suriname suriname gaf Wijker-Gangadin aan dat zij met dit boek de Winti-religie toegankelijker wil maken voor jongeren en andere geïnteresseerden. Ze benadrukte het belang van kennis en begrip over Winti, een religie die volgens haar nog te vaak met taboes en vooroordelen wordt omgeven.
Eerder deed Wijker-Gangadin al onderzoek voor haar eerste boek Katibo Puwema. Het samenstellen van haar nieuwe werk nam ongeveer een jaar in beslag. In het boek beschrijft zij verschillende sieraden die binnen de Winti-religie worden gebruikt, hun oorsprong, spirituele betekenis en de kracht die eraan wordt toegekend.
Volgens haar dragen mensen deze sieraden niet zomaar; elk stuk heeft een specifieke betekenis binnen de spirituele beleving van Winti. Ze benadrukte het belang van begrip voor het waarom en wat achter deze sieraden. “Het gaat om spiritualiteit en kracht,” aldus Wijker-Gangadin.
Culturele sieraden. Foto: Suriname suriname
Zij stelt dat Winti niet onderdoet voor andere wereldreligies. Toch worden er volgens haar nog altijd negatieve opmerkingen gemaakt over dit geloof, vaak uit onwetendheid. “Mensen moeten Winti leren kennen voor wat het werkelijk is, niet voor wat anderen ervan maken.”
Voor haar onderzoek raadpleegde zij geen andere bronnen; ze baseerde zich volledig op haar eigen kennis en ervaringen. Ze moedigt jongeren aan om zelf onderzoek te doen, met name naar odo-sieraden (spirituele beschermsieraden) en andere thema’s binnen de Winti-cultuur.