Luchtverkeersleiders leveren wezenlijke bijdrage aan grote prestaties luchtvaart

Internationaal wordt vandaag de dag van de luchtverkeersleider herdacht. De bond van luchtverkeersleiders (Satca) heeft luchtreizigers opgeroepen, om na te denken over het wonder dat de luchtvaart is. Ook bedankt zij al de personen die binnen de luchtvaart werken, van wie de luchtverkeersleiders een bijzondere groep vormen. Zij dragen wezenlijk bij aan de grote prestaties die binnen de luchtvaart worden bereikt, ondanks de huidige COVID-19-pandemie, schrijft Satca.
Vandaag herdenkt niet alleen de International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations (IFATCA) haar oprichting, maar wordt deze beroepsdag wereldwijd door luchtverkeersleiders gevierd. De IFATCA werd opgericht in Amsterdam op 20 oktober 1961, als resultaat van de inspanningen van een groep luchtverkeersleiders om de belangen van het luchtverkeersleidersberoep op internationaal niveau te bundelen en te behartigen.
De luchtverkeersleiders begeleiden dagelijks duizenden vluchten veilig en efficiënt door hun luchtruim. Bij zowel vracht- als personenvervoer vertrouwt het cockpitpersoneel volledig op de professionaliteit van luchtverkeersleiders en de systemen die zij gebruiken.
Het beroep van luchtverkeersleider vereist zeer gespecialiseerde kennis, vaardigheden en bekwaamheden. Luchtverkeersleiders moeten snel en efficiënt werken om de beknopte beweging van het luchtverkeer te coördineren en met volledige concentratie de veilige scheiding ervan te verzekeren.
Ze moeten complexe situaties begrijpen en snelle beslissingen nemen, terwijl ze meerdere vluchten tegelijk beheren. Deze professionals dragen een ongelooflijke hoeveelheid verantwoordelijkheid. Bij dit beroep gelden enkele van de strengste fysieke, mentale en medische vereisten, waardoor het wereldwijd consequent als een van de meest uitdagende wordt beschouwd.
In de meeste gevallen behoren de luchtverkeersleiders tot de groep die onzichtbaar is. Net als elektriciteit, onopgemerkt tenzij er een probleem is. Evenals sommige andere branches draait de luchtvaart 1×24 uur, waarbij luchtverkeersleiders vaker verjaardagsfeestjes, bruiloften of begrafenissen moeten missen.
“Toch houden ze van hun werk. Dat is hun inzet en toewijding.” Uit statistieken van 2019 is gebleken, dat in Suriname ruim vijftig mannen en vrouwen zorgen voor een veilige begeleiding van gemiddeld vierduizend vluchten per maand door het Surinaamse luchtruim.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald