Luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky is het oneens met recente uitspraken van Steven Gonesh, waarnemend CEO van Surinam Airways (SLM), gedaan in het programma Tak’ kon mit’ mi. Gonesh gaf aan dat het bedrijf hard werkt om de schuldenlast van 80 miljoen Amerikaanse dollar af te lossen. Chlumecky acht dit echter onrealistisch, zelfs als de maatschappij straks over vijf toestellen beschikt.
ADVERTENTIE
Via zijn Facebookpagina stelt Chlumecky dat president Chan Santokhi ook onvoldoende inspanningen levert om de luchtvaartmaatschappij te redden. In vijf jaar tijd is volgens hem 125 miljoen Amerikaanse dollar in SLM gepompt, zonder zichtbare resultaten. “De noodzakelijke beleidsmaatregelen blijven uit. Een vloot van vijf toestellen is simpelweg niet toereikend om concurrerend te zijn,” aldus de luchtvaartkenner.
Tijdens een luchtvaartconferentie in april van dit jaar wees Chlumecky erop dat investeerders geen interesse tonen in een maatschappij met slechts twee vliegtuigen en vijf bestemmingen. Volgens hem heeft SLM sinds haar oprichting in 1975 een gecumuleerde schuld van meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar opgebouwd, zonder ooit winst te hebben geboekt.
Chlumecky pleit voor ingrijpende veranderingen: een nieuwe president, een nieuwe directie en een compleet nieuwe raad van commissarissen bij de luchtvaartmaatschappij. Deze zouden, los van wat hij noemt een “verziekte politieke cultuur”, een toekomstbestendige businessstrategie moeten ontwikkelen.
Toch ziet de luchtvaartdeskundige nog perspectief. “Een forse uitbreiding naar tien vliegtuigen, meer regionale bestemmingen en vers kapitaal tegen 2030 zijn cruciaal om SLM weer op de rails te krijgen,” stelt hij. Chlumecky betwijfelt echter of de regering en de SLM-top de ernst van de situatie onderkennen. Hij wijst op de Dominicaanse Republiek, die haar vloot heeft uitgebreid naar vijftien toestellen en vijfentwintig bestemmingen. “Bahamasair, Cayman Airways en Caribbean Airlines zitten niet stil en hebben hun positie in de regio versterkt,” aldus Chlumecky.
- Staatsolie Werknemers Organisatie voert actie..
- Verhitte en ontevreden werknemers Staatsolie in actie..
- Meer zorg voor as dan voor erfgoed..
- Opruiming restanten grote brand Henck Arronstraat in volle …..
- Santokhi in dilemma over invoering Nieuw Burgelijk Wetboek..
- Op adem komen met ‘Bospauze’; een periodieke lamlegging van…..
- Politieke spanningen lopen op: Bronto en VHP in woordenstri…..
- Ex-president Jules ‘Bosje’ Wijdenbosch overleden..
- Federatie Paraplantages niet-ontvankelijk verklaard in case…..
- SWOS neemt acties over van verontruste Staatsolie-medewerke…..
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brand…..
- Vacature Republic Bank..
- Invoering nieuw BW..
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij S…..
- Woordenwisseling mondt uit in beroving; verdachte aangehoud…..
- Eén dode en twee gewonden bij zware aanrijding..
- Ex-president Wijdenbosch overleden..
- BESCHOUWING — De (zure) vruchten van de presidentiële commi…..
- Breaking: Oud-president Wijdenbosch overleden..
- Gewonde man meldt beroving, getuigen spreken van ruzie om g…..
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voor…..