Luchtruim Suriname gedeeltelijk open voor commerciële vluchten

De regering stelt het luchtruim van Suriname met ingang van maandag 23 november gedeeltelijke open voor commerciële vluchten op de Mid- Atlantische route (Amsterdam-Paramaribo, vice versa) en vooraf afgestemde regionale vluchten.
Per maandag worden luchtvaartmaatschappijen toegestaan op een gereguleerde en gecontroleerde wijze commerciële vluchten uit te voeren. Dit is gebonden aan een door de autoriteiten vastgesteld aantal passagiers per vlucht per week.
Reizigers kunnen per die datum via reisagenten of via de luchtvaartmaatschappijen hun tickets boeken. De toestemming van de afdeling Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) voor ingezetenen komt te vervallen.
Visumplichtigen dienen de normale E-visa en E-tourist card procedure te volgen via de VFS-Global website.
De geldende voorwaarden voor bezoekers blijven ongewijzigd. Passagiers dienen voor toelating op de vluchten te overleggen:– Een negatieve RT PCR-test van niet ouder dan 72 tot 120 uur. Geen GGD-testresultaten voor passagiers uit Nederland, geen Quick-testresultaten of antibody testresultaten). Positieve ELISA-testresultaten, voor degenen die al positief zijn geweest, niet ouder dan zes maanden.– Een bevestigde accommodatie boeking (geen reservering) van minimaal tien dagen bij een geregistreerd SHATA-hotel of accommodatie. Voor thuisquarantaine geldt de schriftelijke toestemming van het ministerie van Volksgezondheid.– Voor niet-ingezetenen geldt dat deze een reisverzekering met COVID-19-dekking hebben en overleggen.
Zonder deze drie vereisten zullen passagiers door de luchtvaartmaatschappijen niet toegelaten worden tot de vluchten.
ThuisquarantaineHet in quarantaine gaan in een eigen accommodatie is mogelijk. Hiervoor zal de reiziger met redenen omkleed moeten aangeven waarom voor quarantaine in huis wordt gekozen. Bij het verzoek zal de reiziger moeten aangeven wie garant zal staan. De garantsteller dient zich ervan bewust te zijn dat hij/zij medeaansprakelijk zal worden gesteld, indien de reiziger zich niet aan de regels houdt.
De toestemming voor thuisquarantaine, wordt uitsluitend door de minister van Volksgezondheid of de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gegeven. Deze faciliteit moet maximaal tien dagen voor vertrek worden aangevraagd via het e-mailadres: quarantainehotel@gmail.com.
Thuisquarantaine zal alleen mogelijk zijn met schriftelijke toestemming van deze autoriteiten. Aanvragen voor thuisquarantaine, die op de Johan Adolf Pengel Luchthaven na aankomst worden gedaan, worden niet gehonoreerd. Na de verkregen toestemming zal de reiziger een bewakingsbedrijf moeten benaderen voor de (lijfelijke) bewaking op het quarantaineadres. De kosten voor de bewaking komen voor rekening van de reiziger.
Aanmeldplicht BOGHet e-mailadres van BOG, quarantainehotel@gmail.com, heeft een dubbele functie. Enerzijds dient men via dit adres toestemming te vragen voor thuisquarantaine, anderzijds fungeert dit adres als informatieplatform voor de autoriteiten ter voorbereiding op inkomende reizigers.
Iedere reiziger dient tot 72 uur voor vertrek het onderstaande te mailen naar quarantainehotel@gmail.com:– Een negatieve RT PCR-test;– De bevestiging van de SHATA-accommodatie dan wel de verklaring van het ministerie van Volksgezondheid in geval van thuisquarantaine;– Een geldige reisverzekering (voor niet-ingezetenen).
Reizigers die afreizen in verband met een sterfgeval of bezoek aan een ernstig ziek familielid, dienen zich eveneens te melden via quarantainehotel@gmail.com.
Transport van de luchthavenHet transport van de luchthaven naar de accommodatie zal ook gecontroleerd geschieden. Afhalers mogen zich niet begeven naar de luchthaven. Bij quarantaine in een SHATA-accommodatie zal dat verzorgd worden door de SHATA-accommodatie. In geval van thuisquarantaine kan de reiziger alleen opgehaald worden door een bij luchthavenbeheer geregistreerd taxibedrijf. In beide gevallen zijn de kosten voor rekening van de reiziger.
Voor de reizigers geldt verder dat zij zich dienen te houden aan alle in het land geldende COVID-19-maatregelen.
Deze zijn onder andere:– Verplicht opdoen en dragen van een mond- en neusbedekking, op alle openbare plekken (winkels, banken, afhaalrestaurants, kapperszaken etc.) en in openbaar transport;– De handhygiëne maatregelen;– Het houden van de 1,5 – 2 meter COVID-afstand;– Samenscholingsverbod (geen groepen groter dan 30 personen);– Verbod op feesten.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald