PARAMARIBO — In een wereld waarin technologie razendsnel evolueert, groeit ook de kloof tussen wat mogelijk is en wat mensen daadwerkelijk benutten. Vooral in derde wereld landen als Suriname is er hier helaas ook sprake van.
AI neemt wereldwijd banen over. In Suriname is het risico nóg groter. Wie zich nu niet verdiept in slimme tools, loopt het risico ingehaald te worden – door collega’s, concurrenten of technologie zelf. Niet omdat je geen waarde hebt, maar omdat wie wél met AI werkt sneller, slimmer en efficiënter is.
“Met bedrijven en personeelsleden uit het buitenland die wel de AI skills hebben zijn we zo ook weggecijferd en onaantrekkelijk voor deze sector”
“Er is zóveel meer dan alleen Microsoft Word en Excel,” zegt Ivana Betterson, oprichter van ComputerSkills en pionier op het gebied van digitale educatie in Suriname. In dat kader organiseert ComputerSkills, in samenwerking met 4U Agency, zaterdag een workshop die een brug slaat tussen basiskennis en geavanceerde toepassingen. Betterson studeerde cum laude af met haar thesis ‘De Toekomst van Wetgeving – generatieve pre-trained transformers (GPT) voor het wetsformuleringproces in De Nationale Assemblée van Suriname’, waarin zij onderzocht hoe AI wetgevingsprocessen kan versterken.
Olie en gas
Als het gaat om technologie die we gebruiken staan Surinamers alle heel wat stappen achter. Willen we dat Surinaamse organisaties en bedrijven nog mee kunnen of zelfs concurreren met buitenlandse bedrijven dan is het nodig om te investeren in de educatie over AI.
Een andere bijzondere reden is ook de olie- en gasindustrie. “We willen local content, maar zijn we aantrekkelijk genoeg. Met bedrijven en personeelsleden uit het buitenland die wel de AI skills hebben zijn we zo ook weggecijferd en onaantrekkelijk voor deze sector. Kortom We moeten nu investeren om onze concurrentie positie te behouden of vergroten. Niet alleen in de oil- en gas sector, maar ook de achterstanden in onze instanties en instituten kunnen we weg werken door het gebruik van AI”.
De workshop van zaterdag in het Lalarrokhgebouw biedt tools om AI praktisch in te zetten in het dagelijks werk. Van slimme rapportages en geautomatiseerde e-mails tot contentcreatie, data-analyse met tools zoals ChatGPT en het ontwikkelen van op maat gemaakte AI-assistent. Behalve ondernemers is de workshop ook bestemd voor studenten en docenten.
- Moesan kan DNA-zetel krijgen na weigering Goerdat..
- WEDEROM ENORME BLAMAGE VOOR DE OPSPORING..
- Pick-ups voor penitentiaire ambtenaren, brandweer, bijstand…..
- Adhin: “Overheid schiet tekort in voorbereiding op arbeidsm…..
- ABOP: Respect voor 180 jaar Boeroes in Suriname..
- JONGEREN NOG WACHTENDE OP STUDIETOELAGE..
- Hard werken..
- Carl Breeveld hekelt formatieproces: “Geen informateur aang…..
- TotalEnergies: GranMorgu blijft meer dan 10 jaar produceren..
- Kantoorruimte op Sosis-terrein volledig uitgebrand..
- Plantagebestuur Carolina neemt initiatief voor ontwikkeling..
- Oliekansen: niemand buitensluiten..
- Van economische groei in 2019 naar een financiële tijdbom i…..
- NDP: Van migratie tot missie: tijd voor toonaangevend agrar…..
- Ontspannen sfeer bij festiviteiten 180 jaar Sranan Boeroes..
- KPS geeft update over veiligheid en aanpak criminaliteit..
- Kritiek op ‘eindeloze zelfkastijding’ slavernijverleden in …..
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..