Een klein overheidsgebouw op een achtererf aan de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat, is vrijdagmiddag in vlammen opgegaan. Mr. Hans Lim A Po, die achter het pand woonachtig is, was getuige van de gebeurtenis en uit zijn diepe bezorgdheid over de brandveiligheid in de buurt van de binnenstad.
“Ik was thuis toen de brand uitbrak. Studenten waren op het erf, en hebben het vuur als eersten opgemerkt”, vertelt Lim A Po. “Binnen seconden stond het gebouw in lichterlaaie.” De brand ontstond in een pand dat vroeger in gebruik was bij de Belastingdienst. Sinds die dienst er enkele jaren geleden vertrok, was het gebouw bewoond door een vrouw en haar partner.
De vrouw was volgens Lim A Po, een voormalig schoonmaakster die mentaal niet helemaal in orde was. ‘’We zagen haar zelden, maar soms verbleef ze daar met een man of kind. Tijdens de brand was ze naar verluidt, aan het koken.”
De studenten die de brand opmerkten, belden direct de brandweer en de politie. Dankzij een stenen muur tussen het brandende gebouw en het perceel van Lim A Po, bleef zijn eigendom gespaard. “Toch voel ik mij ingesloten door vervallen en risicovolle panden van de overheid.
In deze omgeving staan zeker tien tot twaalf gebouwen, die zo in brand kunnen vliegen.”
Lim A Po noemt onder andere het voormalige pand van de rechter-commissaris, het thans met een zwarte doek bedekte gebouw van de Centrale Bank, en oude ministeries aan de Mr.Dr.J.C. de Mirandastraat en Henck Arronsstraat. “Er zijn hier al meerdere branden geweest. Als de wind gisteren de andere kant op had gestaan, had het vuur zich razendsnel kunnen verspreiden, naar omliggende panden.”
Lim A Po stelt onverbloemd dat de overheid ernstig tekortschiet in het onderhouden van deze gebouwen. “De brandweer doet haar uiterste best, maar zonder waterputten of goede voorzieningen, is ze machteloos. Het is crimineel, dat we niets doen aan deze historische gebouwen. In plaats van acht auto’s aan te schaffen, zou de overheid beter twee gebouwen kunnen restaureren.”
Op de vraag of particuliere investeerders mogelijk een rol kunnen spelen in het behoud van monumentaal erfgoed, reageert hij kritisch. “De gebouwen hebben maatschappelijke waarde. Het zijn geen normale huizen. De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid. Burgers die hun eigen gebouwen proberen te onderhouden, krijgen geen enkele ondersteuning.”
De brand onderstreept volgens Lim A Po, een bredere noodzaak voor structurele verbeteringen. “Niet door nieuwe panden te bouwen, maar door bestaande gebouwen brandveilig er te maken. Het probleem zit ook in de aanwezigheid van zwervers en de afwezigheid van beleid. De binnenstad is volledig blootgesteld aan het risico van een grote brand.”
Hij besluit op een emotionele toon: “Ik ben kapot van deze situatie. We hebben het hier over een gebrek aan historisch besef, aan zorg, aan verantwoordelijkheid. En uiteindelijk betaalt de burger daarvoor de prijs.”
The post Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor brand’ ..
- Nee, het gaat niet altijd om geld..
- Politieke stoelendans en mantelpakjes..
- Supermarkten opnieuw in de fout met vervallen producten op …..
- Simons: VHP-top probeert coalitievorming NDP bewust te dwar…..
- Politie pakt bende auto-inbrekers op bij Wijdenboschbrug..
- Ordening goudsector..
- Beheer restanten Carolinabrug overgedragen aan plantagebest…..
- Beëdiging notaris mr. Stephanie Ramautar..
- ECD treft weer vervallen producten aan in supermarkten..
- Indiër steelt sari’s van onderneemster..
- President Santokhi ontvangt politiek boek ‘Een gestolen toe…..
- NAVO wil Europese eenheid én Trumps steun behouden..
- President ontvangt boek ‘Een gestolen toekomst’..
- Real Sranang viert 65-jarig bestaan ook in Suriname..
- Simons vreest verkiezing in Verenigde Volksvergadering niet…..
- Ex werknemer in verzekering gesteld ter zake verduistering..
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..