Beste zelfverklaarde Surinaamse content creators,We moeten praten. Nee, niet over jullie talloze ‘Bedankt voor de 100 likes’-posts, prijsje hier, prijsje daar, maar over het feit dat jullie de plank compleet misslaan. Jullie snappen blijkbaar niet dat likes en shares niet hetzelfde zijn als echte impact. Het internet is geen kleuterschool waar je sterren krijgt voor optijd opstaan; het is een platform waar je jezelf relevant moet maken.Laten we eerlijk zijn: het internet is een jungle, en social media is de savanne waar iedereen zijn prooi probeert te scoren… likes en shares. Maar wat zien we tegenwoordig? Een digitale marktplaats waar mensen zichzelf bijna letterlijk voor aap zetten in ruil voor een hartje of een duimpje. Van dansende mensen in hun woonkamer tot eindeloze selfies met een filter die je oma nauwelijks zou herkennen. Dit is geen showcase meer; dit is een bedeltocht.
Laten we eens kijken naar een van de meest bizarre trends: mensen die filmpjes maken van zichzelf terwijl ze hun geld aan het tellen zijn. Neem bijvoorbeeld die ene persoon die trots zijn bankbiljetten uitspreidt alsof hij een financieel orakel is. Zijn telefoon filmt hem vol devotie wanneer hij demonstratief biljet voor biljet neerlegt, terwijl zijn kijkers…. Arm, werkloos of zwoegend voor een schamel salaris, watertandend toekijken. Wat krijgen zij hiervoor terug? Een paar seconden escapisme en de mogelijkheid om een duimpje of hartje te geven. Geen inspiratie, geen tips om dat niveau ook te bereiken, alleen een demonstratie van hun eigen relatieve armoede.
Maar goed, dit is niet de enige vorm van nietszeggende content. Wat dacht je van: De amateur danseres die zich uitslooft alsof zij in theater Thalia staat: Zij gooit haar armen en benen in het rond met een enthousiasme alsof zij auditie doet voor een videoclip, maar je kijkt alleen omdat je hoopt dat zij per ongeluk iets omver schopt. Ondertussen vraag je je af of zij dat energielevel ook heeft bij haar werk… als zij dat al heeft.
De scheldpartij van de dag: Een video waarin je elkaar vol overgave uitmaakt voor van alles en nog wat, alsof je de nieuwe stand-up comedian van Suriname bent. Jij denkt dat je grappig bent, maar de rest van je publiek zit meer te hopen op een heldere uitleg over hoe je je financieel kunt redden dan op je volgende scheldtirade. De dagelijkse motivational quote-drops: “Als je gelooft, kan je alles bereiken”… terwijl je ondertussen in je bed ligt en wacht tot je moeder je eten brengt. Inspirerend hoor.
Content maken gaat niet om hoeveel mensen even op je post klikken of er een emoji achterlaten. Het gaat om waarde creëren: informatie delen, inspireren, of vermaken. Als jouw content stopt bij kijk eens hoe goed ik het heb, ben je geen creator maar een wandelend ego. Content creators fu Sranan, hier is een reality check: de algoritmes van sociale media belonen engagement, niet oppervlakkige likes. De oplossing? Stop met bedelen. Laat je content voor zich spreken. Maak iets dat ertoe doet! Stel je voor dat je een video maakt over de pracht van Suriname, de ongerepte natuur, onze rijke cultuur, onze verhalen. Of een stukje waarin je je kijkers iets leert, hen motiveert om een verschil te maken.
De likes en shares? Die komen vanzelf. Maar zelfs als ze niet komen, heb je iets gecreëerd dat waardevol is. En dat, beste medeburger, is pas echte content. Dus, trek niet je aapjespak aan. Zet je denkershoed op. Suriname verdient meer dan “Like & Share-bedelaars”; het verdient bouwers! Want likes tellen geen SRD’s, maar echte waarde doet dat wel.
Disclaimer: Dit stuk richt zich op het aanspreken van trends binnen de content-creatiecultuur in Suriname, maar het is niet bedoeld om de goede, authentieke en waardevolle makers tekort te doen. Er zijn zeker content creators die waardevolle bijdragen leveren: die inspireren, kennis delen, humor brengen zonder oppervlakkigheid, en met hun creaties een positieve impact hebben. Aan hen: blijf bouwen en verrijk onze digitale wereld. Dit is een wake-up call voor degenen die het kunnen gebruiken, niet een aanval op de hardwerkende en innovatieve geesten onder ons.
Ivan D.A.Darthuizen
- Cellenhuiscontrole politie Latour levert verboden spullen o…..
- Kampoe 2 behoudt ongeslagen status tegen Trekkers..
- Defensie streeft naar 200 nieuwe rekruten..
- *Manny Pacquiao in Boxing Hall of Fame 2025**..
- ‘Ratificatie van ILO-conventies brengt Decent Work di…..
- Jogi: ‘waar was Parmessar toen wapens uit woning Bouterse g…..
- Schade aan deel kinderafdeling MMC door brand..
- Tsunamiwaarschuwing: 7,3M aardbeving treft kust van Califor…..
- Verdachte aangehouden voor poging verkrachting zwakbegaafde…..
- ROS-directeur Boejoekoe: “Gesprekken met bond nodig om werk…..
- Boldewijn: ‘Onderminister mag minister niet controleren…..
- Guyana neemt Suriname als voorbeeld om malaria te eliminere…..
- Brandweer in Nickerie voor vuurwerkbewustwording..
- Workshop voor finalisering verkeersveiligheidsplan..
- VIDS eist transparantie in bauxietproject West-Suriname van…..
- Suriname en EU praten over wederzijdse betrekkingen..
- Nog een termijn als manager voor Marijke Mangal bij FVO..
- Tweede Kamer vraagt om Suriname aan te spreken over betrokk…..
- Uit vrije wil..
- Dc Saramacca trapt op zere teen politie..
- Vader krijgt 30 jaar celstraf voor levend verbranden 17-jar…..