HET MINISTERIE VAN Volksgezondheid heeft overeenstemming bereikt met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) om de ligdagtarieven te verhogen met 113 procent. De laatste verhoging – 34 procent – dateert van april 2022. Ondanks die aanpassing waren de inkomsten bij lange na niet kostendekkend voor de ziekenhuizen. De overheid moest steeds geld bijleggen om de tekorten van ziekenhuizen te financieren.
Tijdens een persconferentie donderdag deden minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en NZR-voorzitter Dayasankar Mathoera mededelingen over de tariefaanpassing. Of de nieuwe tarieven volledig kostendekkend zullen zijn, is niet helemaal duidelijk. In maart dit jaar zei Mathoera dat willen de ziekenhuizen alle lab-, medicijn-, en radiologische kosten meenemen, de ligdagtarieven tussen de 150 en 180 US dollar zouden moeten bedragen.
Krijgt men die zorg niet, omdat het SZF in gebreke is dienstverleners te betalen, dan maakt het ziekenfonds zich schuldig aan wanprestatie tegen verzekerde mensen
Ook hebben de hospitalen betalingsachterstanden voor geleverde goederen en diensten bij leveranciers. Die moeten nog worden ingelopen. Gezien de forse verhoging van de ligdagtarieven zullen ook de premies worden verhoogd. Daarover zal nog met de zorgverzekeraars worden gesproken.
Met het aanpassen van de ligdagtarieven is een belangrijke stap gezet om de financiële problemen van de ziekenhuizen aan te pakken. Echter, op ander vlak zijn er nog meer problemen die moeten worden opgelost. Eerder deze week maakte de Vereniging van Medici in Suriname bekend dat SZF-patiënten vanaf 16 december contant zullen moeten betalen voor consult bij medische specialisten.
Tarieven die het SZF voor deze sector hanteert, zijn op basis van lang achterhaalde wisselkoersen voor vreemde valuta en ook in die sector zijn er grote betalingsachterstanden die niet vlot worden ingelopen. Reguliere betalingen vinden haast nooit op tijd plaats.
Eén van de zaken waaraan moet worden gewerkt, is de zorgkosten verlagen. Een manier om dat te doen is burgers leren verantwoord om te gaan met de zorg. Dat kan bijvoorbeeld door niet voor elk wissewasje naar de huisarts te gaan en door verantwoord medicijngebruik.
Het is van belang dat de regering, met name het ministerie van Volksgezondheid, ook daarin orde op zaken stelt. Ongeacht het bedrag dat een verzekerde betaalt aan het SZF maakt hij/zij aanspraak op adequate zorg. Krijgt men die zorg niet, omdat het SZF in gebreke is dienstverleners te betalen, dan maakt het ziekenfonds zich schuldig aan wanprestatie tegen verzekerde mensen. Overigens, dat is een situatie die zich al jaren voortsleept, zonder dat de regering optreedt tegen het SZF. Aan die situatie moet onmiddellijk een einde komen.
Burgers verzekeren zich omdat zij gegarandeerd willen zijn van medische zorg op de momenten waarop zij die nodig hebben zonder in de buidel te hoeven tasten. De overheid moet er dus voor zorgen dat het SZF zijn betalingsverplichtingen tegenover zorgverleners tijdig kan nakomen.
- Waarborgsom 1% kiesgerechtigden x SRD 158..
- Onderminister Ramsukul: Aantijgingen Bouva ongegrond..
- Meer dan 30 doden bij botsing tussen bus en vrachtwagen in …..
- Brunswijk vraagt samenleving om nog meer geduld..
- Meer dan 150 kg drugs vernietigd in Kraka..
- KPS MOET ONDER VERGROOTGLAS..
- Genoeg kansen om te bloeien met toerisme..
- Werkgroep Para heeft overleg met president..
- hoe de leugen en hoe ze doden...
- HAÏTIAANSE INSTROOM..
- SADIE UIT DNA GEZET..
- Grote partij drugs vernietigd..
- Partij drugs vernietigd te Kraka..
- Raghoebarsing blij met krimp van ambtenarenapparaat..
- Onderwijsminister waarschuwt leerkrachten en schoolleiders..
- KPS verbrandt te Kraka hoeveelheid drugs, waaronder zo’n 10…..
- Tragische crash in Brazilië eist 38 levens**..
- Raghoebarsing legt opbouw government take brandstof uit..
- De Oranjetuin: een historisch monument in verval..
- Lichtjes Enchanted Christmas Forest ontstoken op Onafhankel…..
- Video: Pick-up over de kop aan de Van ‘t Hogerhuysstraat..