Levens wil landelijk gelijke klassendeler

30/03/2021 00:00 – Merredith Bruce

Onderwijsminister Marie Levens : CDS  
PARAMARIBO – Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur noemt het belangrijk dat er landelijk een gelijke klassendeler (maximaal aantal leerlingen per klas) wordt gehanteerd. Dit is onderdeel van de beleidsveranderingen van het departement. De bewindsvrouw zei dit vrijdag tijdens een bezoek aan de Openbare School Meerzorg in Commewijne. “We willen in geen enkel district meer dan 24 kinderen in een klas”, aldus Levens.
Ze merkte op dat er scholen zijn die het beter doen dan openbare scholen, omdat er 24 kinderen in een klas zitten. Een ander voorbeeld dat de bewindsvrouw aanhaalde, was dat scholen waar er 48 leerlingen in een klas zitten er beter aan toe zijn als de groep in tweeën wordt gesplitst wanneer er op twee verschillende dagen onderwijs wordt gevolgd. “We gaan overal klassen van 24 hanteren en ook al kan ik in de stad niet bijbouwen, we zullen het op een andere manier doen.”
Een ander voordeel van kleinere klassen is volgens Levens dat de leerkracht ook beter geconcentreerd is en de aandacht beter kan verspreiden. Om te horen dat scholen ‘vol’ zijn met leerlingen en er geen ruimte meer is voor inschrijvingen, moet volgens de minister tot het verleden gaan behoren.
De bewindsvrouw heeft weer gesproken over ‘uit het hoofd’ leren. Ze deelde mee dat het ministerie samen met leerkrachten naar andere vormen van onderwijs zal kijken, waarbij de leerlingen veel zelf mogen uitzoeken. “Is het zinvol om alle modderbanken voor de kust uit het hoofd te leren?” De bewindsvrouw vindt het beter als het kind geleerd wordt om daar zelf naar op zoek te gaan op de landkaart, in plaats van dit uit het hoofd te leren.
Ook het aspect van ‘blijven zitten’ kwam aan de orde. Levens merkte op dat veelal het accent wordt gelegd op wat het kind niet weet waardoor het blijft zitten. “Je ‘verliest’ hiermee een kind want het krijgt een vervelend gevoel wanneer het blijft zitten en daardoor wordt het een drop-out.” Er werd een demonstratieoefening gedaan met de leerkrachten, waarmee de minister wilde laten zien hoe zij het ‘uit het hoofd’ leren wenst te veranderen. Levens zal de komende weken andere districten bezoeken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname