Leven steeds moeilijker voor bewoners Boven-Suriname

Het leven voor de bewoners van Boven-Suriname wordt met de dag moeilijker. De bewoners hebben het moeilijk en kunnen de meest basale zaken niet meer betalen. Dit geldt ook voor de bootsmannen van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB).
“We hebben het heel moeilijk hier. We moeten vanuit Atjoni SRD 70 betalen voor een doos levensmiddelen. En als je meer dan twee dozen hebt moet je een behoorlijk bedrag neertellen. De prijs per persoon bij een particuliere boot varieert van SRD 250 tot SRD 300 naar Atjoni. Dit is te duur voor de dorpelingen. Niet eenieder kan zich dat permitteren”, zegt Ruben Pansa, bootsman in dienst van het NVB.

Pansa heeft een contract van het NVB, maar mag al maanden niet meer varen. “In het binnenland heb je geen andere mogelijkheid en er is weinig werkgelegenheid. Het leven is duur en we zitten ook met schulden. Wij hebben ook gezinnen, ook schoolgaande kinderen. De overheid moet wat voor ons doen”, stelt Pansa.
De bootsmannen van Boven-Suriname die in dienst zijn van het NVB zouden gisteren ontvangen worden door de directeur van dit bedrijf, Fariyal Renfurm, maar door drukke werkzaamheden heeft dat niet kunnen plaatsvinden, zegt de voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), Iwan Woon, in gesprek met Suriname Herald. “De afspraak is nu verschoven naar woensdag en dan ben ik ook aanwezig bij dit gesprek”, merkt Woon op.
De bootsmannen zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van wat er is afgesproken. “We hebben de boodschap niet gehad dat we ontvangen zouden worden door de directeur, niemand heeft ons op de hoogte gesteld. We weten niet welk besluit er in Paramaribo genomen wordt”, zegt een bootsman.
De boothouders uit dit gebied klagen al enige tijd over hun leefsituatie. Jozef Aloeboetoe, die ook ‘lanti boto’ vaart, weet niet wat de reden is waarom ze hun werkzaamheden niet mogen hervatten. “Un neh verstan deng mang. Mi ab fu suku a moni wang trafasi, want mi ab vrouw nanga pitjien. Alla sani kong diri en wi abi fu mik moeiti”.
Vanaf de intrede van het COVID-19-virus het afgelopen jaar, mochten de bootsmannen hun boten niet meer inzetten.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald