Leter over Dixie State: ‘Tevreden dat ze me dezelfde liefde gaven’

04/04/2021 14:06 – Terence Oosterwolde

Dancell Leter (2) krijgt de power van teamgenoten tijdens een time-out. : Jacob Ford  
PARAMARIBO – Zelfs een transfer, wat mindere stats én Covid-19 hebben Dixie State University niet van hun pad kunnen afkrijgen. Ook Dancell Leter liet zich niet uit het veld slaan door bijvoorbeeld het coronavirus. Die vastberadenheid heeft de twee bij elkaar gebracht. “Mijn plan was gewoon dat ik een DI-offer kon krijgen en naar een goede school kon gaan en dat heb ik dan toch kunnen doen in deze Covid-19-tijd”, vertelt de Surinaamse basketballer, die business management studeert, aan de Ware Tijd.
Na bijna een jaar achter hem te hebben aangezeten, maakte de Surinaamse basketballer zelf bekend dat hij heeft ingestemd voor de Trailblazers uit te komen. “Taking my talents to Dixie State University”, schreef hij op Instagram. De ‘de aanhouder wint’-attitude van de universiteit heeft indruk op hem gemaakt. “Ik heb besloten voor Dixie State te kiezen omdat ze echt al een jaar achter me aan zitten. Ik was tevreden dat ze me zo lang nog dezelfde liefde gaven.”
De basketballer weet dat het anders kon zijn. “Er kan een school komen die zegt ‘we willen je’, maar je bent niet zeker of ze het echt meent of als ze je gewoon wil gebruiken.” Wat hem ook over de streep trok waren de verwachtingen die tegenover hem zijn geuit. “Die coach (Jon Judkins, … red.) zei dat ik direct een impact moet maken.”
Evan Eustachy lijkt daar niet aan te twijfelen. “Congrats to one of my favorite players that I have ever coached! COMMITTED to Dixie State. Dancell Leter is a name you will hear more of in the future!!” tweette de assistent-coach van Odessa College op 14 maart.
Leter zegt dat hij ook in de belangstelling stond van onder meer Texas State, Texas A&M en andere universiteiten. Maar na twee jaar in Texas zowel Jacksonville College als Odessa College zitten in die staat had de Surinamer ook behoefte aan een verandering van omgeving. “Ik wil zien hoe het basketballeven in Utah eruit ziet en die ervaring meenemen.”
Na zijn eerste jaar bij Jacksonville, streek Leter neer bij Odessa College, dit jaar de nummer drie van de National Junior College Athletic Association, waarin Juco’s van geheel Verenigde Staten zitten. “Ik heb ervoor gekozen om naar een betere school te gaan”, verklaart hij zijn transfer na afloop van het seizoen 2019-2020. “Odessa is echt gesystematiseerd. Elke keer wanneer we in de aanval gaan, noemt de coach een play en lopen we dat systeem.”
Bij Jacksonville had de Surinamer als freshman gemiddelden van 13,3 punten, 10,2 rebounds, 1,9 assists, 1,1 steals en 1 block in 27 wedstrijden, waarvan 21 in de basis. Hij scoorde 50,4 procent van zijn schoten, 11,1 procent van zijn three-pointers en benutte 77,3 procent van zijn vrije worpen.
Bij Odessa heeft hij tot nu toe 21 wedstrijden gespeeld en was hij slechts één keer geen basisspeler. Zijn gemiddelden zijn 8,4 punten, 4,2 rebounds, 1 assist en 1 steal. Hij heeft een schotpercentage van 58,5 procent, 51,6 procent three-pointers en 73,5 procent vrije worpen.

Leter beaamt dat zijn stats sowieso wat minder zijn. “Maar ik speel ook minder (15,8 minuten in vergelijking met 25,1 minuten bij Jacksonville, … red.)”, verklaart hij. Dat heeft zijn redenen. The Wranglers hebben twintig spelers, wat betekent vier op elke positie. “De coach (Kris Baumann, … red.) wisselt dus om de drie, vier minuten, om constant fresh legs in de game te hebben omdat we de hele wedstrijd door press zetten op de tegenstander.”
Aan de andere kant is het ook een tactiek van de coach. “Hij wil niet dat één persoon een average heeft van twintig punten, omdat het zo makkelijk wordt voor tegenstanders. Ze weten dan van ‘je moet deze speler afstoppen, want hij gaat die twintig punten scoren’. Onze coach wil gewoon een aantal jongens die tussen acht en tien punten scoren.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname