Onderwijsminister Henry Ori zei gisteren tijdens een persconferentie, zich ernstig zorgen te maken over het aanhoudende tekort aan leerkrachten, met name vakleerkrachten. Steeds meer docenten verlaten volgens de minister, het onderwijs. ‘’Sommigen gaan in andere sectoren werken, maar er zijn ook leerkrachten die naar het buitenland vertrekken om daar les te geven. Dit leidt tot grote personeelstekorten die dringend moeten worden opgevuld’’, aldus Ori.
Om het tekort aan vakleerkrachten op te vangen, biedt het ministerie trainingen aan, zodat leerkrachten vakken kunnen overnemen waarvoor ze niet specifiek zijn opgeleid. De minister zegt dat hij zich ervan bewust is dat dit extra werkdruk met zich meebrengt. ‘’Maar er is geen financiële ruimte voor extra vergoedingen of salarisverhogingen.’’
Ori zegt dat er naar alternatieve manieren wordt gekeken om leerkrachten te ondersteunen, ‘’maar extra betalingen zijn niet haalbaar’’.
Naast het leerkrachtentekort vormt de naderende verkiezingsperiode een extra uitdaging. Veel leerkrachten staan op kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee (DNA), districts- en ressortraden (DR en RR) en zullen tijdelijk hun onderwijstaken neerleggen om campagne te voeren. Dit dreigt volgens Ori, de bestaande problemen in het onderwijs verder te verergeren. Hij heeft daarom een beroep gedaan op deze leerkrachten om in de ochtenduren hun lessen voort te zetten, om zo onderwijsachterstanden te minimaliseren. ‘’Dit is cruciaal, vooral nu het derde kwartaal nadert, waarin belangrijke schoolonderzoeken en examens plaatsvinden’’, aldus Ori.
Volgens Helima Poese, directeur van het Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), worden de extra lessen zoveel mogelijk binnen de reguliere schooluren ingeroosterd. Schoolleiders werken samen met docenten om de lessen efficiënt te verdelen. Daarnaast biedt het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) bijscholingen aan, zodat leerkrachten breder inzetbaar worden. In sommige gevallen pakt dit goed uit, zoals bij docenten Engels die tijdelijk Spaans geven. Toch blijven er uitdagingen, vooral door het tekort aan gespecialiseerde vakdocenten. Poese benadrukt dat schoolleiders creatief moeten omgaan met deze uitdagingen om het onderwijs draaiende te houden.
Hoewel dit beleid tot nu toe geen grote problemen heeft veroorzaakt, heerst er ontevredenheid onder sommige leerkrachten die extra werkdruk ervaren. Het ministerie probeert deze druk te beperken door de extra lessen binnen de normale werkuren te laten vallen.
The post Lerarentekort houdt aan, maar geen ruimte voor extra toelagen ..
- PALU presenteert actieplan voor verkiezingen..
- Drie personen overleden bij eenzijdig verkeersongeval..
- 6-jarige overleden door verdrinking in openbaar zwembad..
- Vandaag overwegend bewolkt..
- Trump dreigt met extra importheffingen voor afnemers van Ve…..
- AWJ werkt symposium voor jeugdontwikkeling succesvol af in …..
- Florence Ginette Edmé Linger (81) Goes 21-3-2025..
- Amerikaanse rechter: Nazi’s werden beter behandeld da…..
- DNA-kandidaten A20 officieel; geen noemenswaardige verschui…..
- Emotioneel Afscheid van Vader van Vermoorde Journalist Moha…..
- VHP brengt aanpassingen aan kandidatenlijst..
- Ramdin: “Het is geen verkiezingsstunt om verhogingen nu doo…..
- The Habitat, populair comedyclub in Mumbai, sluit tijdelijk…..
- Column: Race van 60 ellenlange dagen en nachten..
- Voormalig minister en ambassadeur Cyrill Ramkisor overleden..
- IMF: In grote lijnen doel bereikt..
- VHP heeft definitieve kandidatenlijst rond; Roosveld en Moh…..
- Eduard Alexander Gummels International Airport opent deuren..
- “Golfen in Gaza” – Israëlische ambassadeur stel…..
- Zeven grote hotelprojecten in de pijplijn..
- Nieuwe internationale airport is ‘honderd procent local con…..