De meer dan honderd leningen uit het tijdperk van ex-governor en gewezen minister Gillmore Hoefdraad, waren controversieel en die zijn wij van Keerpunt, niet vergeten. In de periode 2010-2020 is er grofweg gestolen, geroofd, en de partij achter die paarse regering denkt dat zij wederom weer huis kan houden na 25 mei 2025. Wij hebben daarover breedvoerig publicaties en rechtspraak ter beschikking, die ons standpunt staven. Eveneens is dit ook weer duidelijk geweest in de periode van de regeringsoverdracht in 2020, toen hard-drives ‘moeilijk vindbaar’ waren op het ministerie van Financiën. Ook moeten wij niet vergeten dat er miljoenen bij banken en fondsen zijn verdampt onder deze paarse regeerders. Tot op heden lopen de rechtszaken van prominente figuren die deel uit hebben gemaakt van dat paarse criminele circuit en daarbij zijn ook een aantal verdachten spoorloos verdwenen naar het buitenland. Het mag meer dan duidelijk zijn dat de regering Santokhi het in 2020 niet eenvoudig heeft gehad. En de partner van paars tijdens de helft van die regeerperiode, was de verstandshuwelijkspartner die bij het altaar op de VHP stond te wachten. Wat economen terecht steevast onderstrepen, is dat het beleid niet van een leencultuur naar een van bezuiniging en productie gegaan is. Er is gewoon van andere partijen geleend. Het belangrijkste van die partijen is het IMF.
‘Balanssteun’ is ademruimte, maar een aanmerkelijk deel van de inmiddels acht tranches van elk USD 50 miljoen of meer, zal Suriname op enig moment terug moeten betalen.
De andere partij van wie er geleend is, is het Surinaamse volk zelf. ‘Openmarktoperaties’ en ‘Centrale Bank Certificaten’ mogen mooi klinken, maar wat zich in werkelijkheid afspeelt, is dat partij A, de kassier van de staat, bij partij B, het Surinaamse volk, middelen ophaalt. Die middelen, de hoofdsom, moeten op enig ogenblik terugbetaald worden. En hoewel de rente inmiddels verlaagd is, heeft die hoogten van boven de 60 procent bereikt. Renten die zelfs in Hoefdraads duisterste nachtmerries niet weggegeven werden.
Met de ‘dot prodo’ van ‘eigen cijfers’ die de overheid ondanks gele kaarten naar buiten toe bleef gebruiken, heeft zij nu echter de aandacht getrokken van de wereldmarkten. Ratingbureaus hervatten verslagen en de financiële- en mijnbouwpublicaties besteden aandacht aan Suriname. IMF hervatte de Article IV Consultaties. Het betekent dus dat waar maandenlang de overheid een eigen rapportcijfer kon verzinnen, nu het maatschappelijke middenveld weer aan het woord komt. En het bedrijfsleven dat verhongerd, leeggehaald en dood-getarifeerd is, leeft niet in de roze wolken van 2028 en verder. Men kan er bij het kabinet niet makkelijk bij zitten, wetende dat de waarheid op het punt staat de wijde wereld te bereiken.
De rekening voor ‘herstel’ is keihard neergelegd bij het volk. En de petrodollars van ‘groei’ zijn voorlopig voor de schuldeisers. En om het gat van minstens vier jaren te dichten, wrijft de regering zich in de handen om net zo hard te gaan lenen als haar voorgangers. Dit keer van precies dezelfde bekende schuldeisers.
The post LENEN VAN HET VOLK ..
- Korpschef: Bendes worden stuk voor stuk ingerekend..
- Vreedzaam roept op tot wegbarricade in Coronie..
- Opsporing Bouterse, Hoefdraad en Dijksteel ‘nog geen einde …..
- Natio houdt lang stand tegen Canada – Canadezen score…..
- Natio met kleine nederlaag naar Canada..
- Steeds meer EBGS-leerkrachten dienen ontslag in..
- Vijftig personen starten aan vaktrainingen in Para..
- SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veld…..
- Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaam…..
- Finabank behaalt als eerste Surinaamse bank de ISO/IEC 2700…..
- Pg: Niet waar dat OM op schoot van president zit..
- Canada wint met 1-0 van Natio..