Leger des Heils Suriname: Een eeuw dienstbaarheid aan de samenleving

Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — Het is groot feest bij het Leger des Heils Suriname. De op christelijke leest geschoeide organisatie bestaat deze maand honderd jaar. “Wij zijn uiteraard dankbaar voor deze mijlpaal die wij hebben bereikt. Het Leger des Heils Suriname heeft een eeuw het evangelie verkondigd en sociaal zwakkeren in de samenleving ondersteund”, klinkt de uiterst tevreden reactie van Guillermo Demon, woordvoerder van het Leger des Heils, in gesprek met de Ware Tijd.

Terugblikkend noemt hij als dieptepunt in het algemeen de leegloop van de kerken. “Maar wat ons steeds moed geeft om door te gaan is dat we onze missie nooit uit het oog hebben verloren: sociaal zwakkeren helpen en dat al een eeuw lang!”

“Elk jaar is het passen en meten met het opgehaalde geld, want ook dat is minder geworden”
Leger des Heils-woordvoerder Guillermo Demon
Ter gelegenheid van het eeuwfeest gaf het Leger des Heils  Suriname in samenwerking met de Amsterdam Staff Band van de Nederlandse zusterorganisatie vijf gratis concerten op diverse locaties. Het eerste was op 10 oktober, de oprichtingsdag van het kerkgenootschap, in Stibula en later in de Hermitage Mall. “Dit brengt je in de kerstsfeer. Het was een aangename verrassing om weer prachtige muziek te mogen horen”, vertelt Annelies de Bruyn aan de Ware Tijd. Zij liep toevallig langs bij de mall toen het orkest speelde. “Ik hoop dat we hier meer concerten krijgen in aanloop naar de feestdagen.”
Aangepast repertoire
De leden hebben zaterdag, muziek makend, vanaf het Onafhankelijkheidsplein naar de Centrale Markt gelopen. Zij traden in die omgeving – een hotspot in de binnenstad – op en aan belangstelling was er geen gebrek. “Het is heel spannend, we hebben nooit eerder zo een openlucht concert gedaan”, zegt  dirigent Olaf Ritman, die voor het eerst in Suriname is, tegen de krant. “Af en toe mogen we een tripje maken naar het buitenland, maar we zijn nooit naar Zuid-Amerika geweest.”
Na de muziekstijlen van Suriname te hebben bestudeerd, heeft Ritman besloten om een aangepast repertoire in Paramaribo te presenteren. “We hebben voor opgewekte muziek gekozen.”
De Amsterdam Staff Band werd in 1962 opgericht en heeft een wisselend repertoire. Het ensemble speelt eigen muziek, maar ook muziek van liederen die gezongen worden in de kerk. De nummers variëren van christelijke liederen en marsen tot klassiek.
Ritman zegt een geweldige tijd in Suriname te hebben gehad. “De mensen zijn aardig, de stad is indrukwekkend om te zien en we hebben kennis gemaakt met het Surinaamse eten.”
Tussen de optredens door hebben de muzikanten een bezoek gebracht aan het kindermuseum Villa Zapakara, bejaardentehuis Emma en het kindertehuis Ramoth. Bij dit kindertehuis hebben ze met de kinderen pannenkoeken gebakken.
De komst van de band naar Suriname is ingegeven door één van de muzikanten die vorig jaar optrad bij een evenement van Villa Zapakara. Toen het verzoek uit Suriname binnenkwam voor een optreden, heeft hij de andere musici kunnen overhalen om daaraan mee te werken.
(lees verder onder de )

Op de jaardag van het Leger des Heils Suriname trad de Amsterdam Staff Band op in de Hermitage Mall.Kerstpottenactie
Om haar doelen te bereiken organiseert het Leger des Heils verschillende activiteiten verspreid over het jaar, waarbij ondersteuning van de samenleving wordt gevraagd. Eén van de bekendste is de jaarlijkse kerstpottenactie die in november begint. Dit jaar wordt het voor de honderdste keer gehouden.
In de periode tot vóór kerst zijn de potten, hangend aan een driepoot, een vertrouwd jaarlijks beeld. Diverse winkels, zoals Choi’s Supermarkt, Tulip, Kirpalani en Beni’s Christmas Place, hebben al hun medewerking toegezegd. Demon: “Onze slogan is: sharing is caring. Deze leus staat in samenhang met de gedachte van de oprichter van het Leger des Heils, William Booth (1878), namelijk naast het evangelie verkondigen ook strijden tegen lichamelijke en geestelijke honger en armoede.”
Met de opbrengsten van de kerstpottenactie worden pakketten met eerste levensbehoeften samengesteld. Elk jaar groeit de behoefte, merkt Demon op. Dat ligt volgens hem aan de economische situatie in het land. “Elk jaar is het passen en meten met het opgehaalde geld, want ook dat is minder geworden.” Veel mensen zullen zich de lange rijen, rond de kerstdagen bij het gebouw van het Leger des Heils de afgelopen jaren herinneren.
Leden van de organisatie zetten zich belangeloos in voor de noden van de samenleving. Vooral tijdens de kerstdagen wordt de druk opgevoerd. Hoewel het Leger des Heils eenieder wil helpen gaat de hulp echt uit naar de behoeftigen en kwetsbaren in de samenleving. Zestigplussers, mensen met een beperking en gezinnen met vier of meer kinderen komen in aanmerking voor een pakket. Door een donatie van de Nederlandse zusterorganisatie heeft het Leger des Heils Suriname vorig jaar meer behoeftigen …