Leger des Heils-major: ‘Suriname blijft altijd in mijn hart’

10/11/2020 22:33 – Amanda Palis

Major Vilece Thomas verlaat Suriname na acht jaar. Zijn volgende standplaats wordt Jamaica. :  
PARAMARIBO – Het vertrouwde stadsbeeld tegen het einde van het jaar is er sinds vrijdag weer: rode metalen potten, hangend aan een driepoot waarin voorbijgangers geld kunnen zetten. Hiermee zet het Leger des Heils een decennialange traditie, om geld in te zamelen voor voedselpakketten, voort. Die pakketten worden rond kerst uitgedeeld aan arme personen en gezinnen. Voor de hoogste man van de organisatie in Suriname, regional commander major Vilece Thomas, wordt het de laatste keer aan het hoofd van deze actie.
Na acht jaar de wereldwijde christelijke organisatie te hebben geleid in Suriname is het tijd voor major Thomas, zoals hij bij velen bekend is, terug te gaan naar Jamaica, waar het hoofdkwartier van het Leger des Heils voor het Caribisch Gebied staat. “Wat ik vooral meeneem van Suriname is de immense vriendelijkheid. Ondanks de culturele en etnische verschillen waren de warmte en vriendelijkheid van de Surinamers altijd voel- en merkbaar”, blikt hij terug in zijn kantoor aan de Henck Arronstraat.
Thomas kwam naar Suriname op 2 november 2012. “Suriname is mijn langste detacheringsplek geweest”, vertelt hij. Vóór Paramaribo zat hij vijf jaar op Sint Maarten. Hij zegt veel te hebben kunnen doen in Suriname. “Wij verzorgen niet alleen trainingen aan hen die het werk van het Leger des Heils ondersteunen, maar hebben ook trainingsfaciliteiten voor jongeren om diverse vaardigheden aan te leren, zoals werken met een naaimachine.”
Thomas is geboren op Haïti, maar in Cayenne, Frans-Guyana opgegroeid, waar hij het bracht tot advocaat. Daarop aansluitend heeft hij op het Caribische hoofdkwartier van de organisatie zijn vorming als pastor gehad. Hij heeft hiervoor gekozen vanuit een roeping. “Als ik geen gehoor had gegeven aan mijn roeping was ik nu misschien advocaat in Cayenne.”
Hij geeft toe dat het een ommezwaai is geweest om zijn beroep als jurist op te geven voor de zending. “Ik ben beginjaren negentig afgestudeerd als advocaat. Mijn vrouw, een Guyanese, leerde ik op Jamaica kennen waar ik mijn master in theologie deed. Zij kende Suriname en is er zelfs geweest. Mijn eerste kennis met ‘Hollandse cultuur’ kwam toen wij na mijn periode op Jamaica naar Sint Maarten verhuisden om daar een kantoor van het Leger des Heils op te zetten.” In Suriname leerde hij een andere kant van de ‘Hollandse cultuur’ kennen.
Er is volgens de scheidende functionaris geen twijfel dat Suriname diepe indruk op hem heeft gemaakt. “Het meest opmerkelijke dat ik zeker zal meenemen is dat op een dag iemand hulp komt zoeken en vervolgens regelmatig een voedselpakket krijgt en wanneer dit niet meer nodig is, dat meldt en voorstelt het pakket voortaan te geven aan iemand die het nodig heeft. Meestal horen we dan dat de mensen een baan hebben en anderen komen helpen. En dat vind ik zo mooi van dit land.”
Zijn periode in Suriname is niet zonder uitdagingen geweest. “Het zou niet eerlijk zijn als ik niet zou spreken van de uitdagende tijden. We hebben de constante veranderingen op financieel gebied in het land zeker ook gevoeld. Er zijn momenten geweest waar wij doelen niet hebben kunnen halen.”
Hij benadrukt dat het werk dat het Leger des Heils in Suriname doet niet alleen afhankelijk is van goederen of geld. “Mensen komen niet alleen om voedselpakketen, maar ook voor advies, morele steun of begeleiding”, vertelt Thomas. Vooral tijdens de pandemie is door en voor veel gezinnen gevraagd om begeleiding of gebed. “Natuurlijk is het niet fijn dat we nu beperkt worden door de pandemie, maar het confronteert ons met zaken die wij liever niet onder ogen willen zien.”
De planning was dat Thomas op 1 augustus zou vertrekken met mijn gezin, maar door de pandemie werd zijn verblijf verlengd. “Dat vind ik trouwens niet erg, want ik krijg hiermee de gelegenheid om nog meer van de Surinaamse gemeenschap, cultuur en het eten te leren.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn opvolger het goede werk zal voortzetten. Thomas krijgt op Jamaica de pastoropleiding onder zijn beheer. Hij verzekert dat zijn vertrek geen definitief afscheid is. “Dit is niet de laatste keer dat Suriname mij zal zien, dat is zeker!”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname