Tekst en beeld Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — “Het is bekend dat door het gebrekkige Nederlands de aansluiting van kinderen uit het binnenland voor verdere studie in Paramaribo niet altijd feilloos geschiedt.” Dat zegt Richard Eduards, ondervoorzitter van de stichting Ootjeh Keh Heepi (OKH). De Ware Tijd sprak hem in het weekend toen hij honderden leesboeken doneerde aan de pater J. A. M. Willebrandschool te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. Deze school telt 327 leerlingen en zestien leerkrachten.
OKH is in 2017 opgericht door de zes kinderen van wijlen René Eduards en Rolijntje ‘Ootjeh’ Josafat van Botopasi en stelt zich ten doel kinderen uit minderbedeelde gezinnen in het gebied te ondersteunen. “Wij komen uit zwakke ongeschoolde ouders, maar zij stonden erop dat al hun kinderen naar school moesten gaan”, zegt voorzitter Greisie Eduards tegen de Ware Tijd. “Mijn vader ging regelmatig naar de scholen van zijn kinderen om te vragen naar hun schoolprestaties.”
“De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”Richard Eduards
Volgens haar broer Richard zijn alle kinderen van het gezin goed terechtgekomen in de samenleving en willen ze graag de huidige generatie van het Boven-Surinamegebied ondersteunen. “De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”, verduidelijkt de ondervoorzitter. De door de onderwijsinspectie goedgekeurde leesboeken uit Nederland bevorderen het Nederlandse taalgebruik besluit Ricardo.
Boeken opgeborgen
Eerder heeft OKH leesboeken geschonken aan de Paulus Anakeschool (56 leerlingen en vijf leerkrachten) te Futunakaba en de basisschool van Botopasi (130 kinderen en zeven onderwijzers). Volgens schoolleider Lucenda Schmidt van de lagere school van Botopasi maken de kinderen goed gebruik van de leesboeken. “Het is ook te merken dat hun Nederlands beter wordt.” Richard Eduards heeft de beide schoolleiders van Botopasi en Pikin Slee beloofd bronnen aan te zullen boren om hun schoolbibliotheken te verruimen.
Hij en zijn zus zijn niet erover te spreken dat de kinderen van de Paulus Anakeschool de leesboeken nog niet gebruiken. Ze zijn weggezet in een magazijn. “Wij zullen al de boeken afstaan aan een andere school als blijkt dat jullie ze niet willen”, waarschuwde Richard Eduards schoolleider Dafhne Asoedanoe. Ze zegt dat de boeken zijn opgeborgen, omdat het gebouw zal worden gerenoveerd. “Wij gaan ze gauw gebruiken”, belooft ze.
dWT / Samuel Wens OKH-ondervoorzitter Richard Eduards (l) geeft een leerling op Botopasi een cadeau.-.
- Informatie sessie in verband met Internationale Epilespie D…..
- Principiële democratie en hygiënisch bestuur..
- I-Care Polikliniek officieel geopend..
- Loonsverhoging van medewerkers AdekUS wordt pas eind februa…..
- Schoon drinkwater voor Gunsi, Akwaukonde en Gran Slee..
- Bedrijfsleven bespreekt kansen voor Surinaamse olie- en gas…..
- Digicel en EBS gaan samenwerking aan..
- Inbraak: Geld, sieraden en andere spullen gestolen..
- Business Summit Diaspora Suriname moet innovatie en investe…..
- Voetbaluitslagen van 4 februari 2025..
- El Salvador biedt aan om “gevaarlijke Amerikaanse criminele…..
- VN-rapporteur waarschuwt voor escalatie op Westelijke Jorda…..
- Ruim 600 bewoners krijgen veilig drinkwater dankzij innovat…..
- Steeds meer gevallen van kanker in Suriname..
- Wat is de bedoeling van Ahilia Welles?..
- Nieuw hoofdkwartier van politie dient als symbool voor hers…..
- Tien doden, meerdere gewonden bij schietpartij in Zweden..
- Waar is het OM? Oostburg heeft vorig jaar drie keer Bouters…..
- Voedselpakketten uit India ‘gewoon een business’..
- Geen aansluiting DA ’91 bij A20-DOE-PRO..
- Volksgezondheid onderzoekt tekort medische zeep AZP..