Tekst en beeld Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — Eén op de vijf wereldburgers spreekt Mandarijn. Dat is 20 procent van de wereldbevolking. Studenten van het Arthur Alex Hoogendoorn Atheneum (AHAA) in Suriname behoren al sinds vijf jaar tot die 20 procent. Tijdens de tweede van vier ondernemersdagen tijdens de ‘projectweek’ die deze school heeft georganiseerd, werden op 13 december ook prijzen uitgereikt aan de studenten die op hun niveau het beste zijn in deze taal.
Directeur Rosemary Simson legt uit dat de school een goede samenwerking heeft met de Chinese ambassade en het Confucius Instituut Suriname. “De prijzen werden vorig jaar geïntroduceerd door de vorige Chinese ambassadeur en ze waren bedoeld als stimulans. Bij het AAHA zeggen we dat we gaan voor excellence, dus deze prijs is bedoeld om de studenten te stimuleren om ook in Mandarijn te excelleren”, vertelt Simson aan de Ware Tijd.
De directeur vervolgt: “Op het atheneum hebben we altijd vreemde talen erbij gehad. We hadden Frans ook als keuzevak. Echter, een paar jaar terug konden we geen bevoegde leerkrachten vinden om de taal te doceren in Suriname. We keken toen uit naar een alternatief en hebben Frans even geparkeerd.”
Logische keus
Het feit dat Mandarijn een wereldtaal is en de school in de vergunning ook heeft staan dat zij Mandarijn mag doceren, maakte die taal een logische keuze. “Ook omdat kinderen die de taal kennen een goede kans maken om in aanmerking te komen voor studiebeurzen in China. En als land laten we dat een beetje liggen. Maar voor ons leek dit een voordeel voor onze studenten”, zegt Simson.
De prijzen werden uitgereikt door de Chinese ambassadeur Lin Ji en de Confucius-vertegenwoordigers Shelley Soetosenojo (lokaal) en Aifeng Chen (internationaal). “Het is duidelijk dat met de taal Mandarijn je niet alleen behoort tot een grotere taalgemeenschap in de wereld, maar er gaan veel deuren voor je open wereldwijd”, stelde de ambassadeur. Hij veroverde de harten van de aanwezigen door in het Nederlands te zeggen: ‘Ik spreek geen Nederlands’.
- ‘Tjawa’ vandoor met tien truckbanden..
- De kwestie met betrekking tot de benoeming van Ramsukul..
- “Peh a Moni Deh”, vraagt Sadi zich af over verschil in gove…..
- Nationaal Leger op zoek naar vers bloed..
- Tekort aan condooms zorgt voor stijging in seksuele aandoen…..
- VSB over Mou Chinalco: Geen raffinaderij, geen deal!..
- ‘Rediman’ probeerde zwakbegaafde vrouw te verkrachten..
- President ontvangt rapport Integraal Waterbeheer..
- Ruim 12 duizend ID-kaarten moeten worden opgehaald bij BvB..
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..
- Gewezen dc Frederick Finisie overleden..
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..