Leerkracht mishandeld om man

Een leerkracht die op Stoelmanseiland les geeft op een school voor het lager beroepsonderwijs (lbo), is door een vrouw mishandeld. De reden van de mishandeling is omdat de onderwijzeres zich bezighoudt met de man van een dorpeling, die woonachtig is te Gransanti.
De schoolleider die het gevecht heeft meegemaakt, zegt dat de vrouw naar het eiland kwam en naar de woning van de onderwijzeres ging. Ze stapte het huis binnen en viel de leerkracht aan. “Er is ontstond toen een handgemeen, de politie werd erbij gehaald en heeft beide vrouwen uit elkaar gehaald. De andere vrouw werd gesommeerd om te vertrekken,” vertelt de ooggetuige.
Volgens de schoolleider zou het erger zijn geweest als de politie er niet bij was, omdat die vrouw iets in haar hand had. “Ik hoorde haar schreeuwen en zeggen van na omen jari keba a juffrouw disi e tek’ mi man. Niet alle leerkrachten houden zich bezig met zulke dingen, maar we worden allemaal over een kam geschoren,” vertelt de schoolleider.
Ze geeft verder aan dat de onderwijsgevenden zich niet meer veilig voelen op het eiland. “Onze veiligheid is niet gegarandeerd. De dorpelingen schreeuwen allerlei dingen naar ons toe zoals den juffrouw disi e teki sma man. Op deze manier kunnen we op elk moment aangevallen worden en we zijn met een vrees hier op het eiland,” merkt ze op. Ze geeft verder ook aan, dat zij maanden in het donker waren omdat er geen brandstof was voor stroom.
De mishandelde leerkracht heeft aangifte gedaan bij de aanwezige politie. Een inspecteur van onderwijs, die onlangs in het gebied was, bevestigt het geval en verwees naar de directeur van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Natasia Bennanon. Suriname Herald heeft geprobeerd een reactie van Bennanon te krijgen, echter zonder resultaat. Het komt vaak voor dat de directeur van onderwijs niet te bereiken voor een reactie aan de media.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald